Confidenţialitate

Avocatul Diavolului, cu Vlad Petreanu și Cătălin Striblea: Cum ieșim din criza economică? Măriri de taxe, concedieri, inflație sau împrumuturi? | AUDIO

Miercuri, în comisiile reunite din Parlament, PSD și aliații au decis creșterea pensiilor cu 40%, creșterea salariilor profesorilor, acordarea de fonduri de sute de milioane de lei pentru diverse programe de asistență financiară și creșterea bugetelor locale cu miliarde de lei, încă o dată, toate acestea au fost decise prin vot politic, în ciuda avertismentelor repetate ale economiștilor, care arată că nu există bani pentru așa ceva.

Dacă legea va trece, Executivul va fi nevoit să găsească bani de undeva. Și nu numai pentru asta. Guvernul este nevoit să plătească pensii mărite în condițiile în care toți banii României se duc pe salarii și facturi curente. De asemenea, el trebuie să finanțeze criza sanitară, dar să și susțină economia prin plăți directe către companii.

Sursele de finanțare sunt limitate. Ar putea, de exemplu, să mărească taxele, să provoace inflație, să se împrumute indiferent de costuri sau să mai reducă din cheltuierlile bugetare. Adică să reducă aparatul de stat, dar și o seamă de cheltuieli. Și, evident, să aducă mulți bani de la Uniunea Europeană.

Cum ai proceda, dacă ai avea puterea ca să ferești economia de un dezastru? Ai mări taxele, ai concedia oameni, ai da drumul la inflație, ai continua să te împrumuți la costuri din ce în ce mai mari ai finanța toate acestea, măcar un timp, cu bani europeni?

De fapt, ai stimula munca renunțând la pacea socială sau ai avea grijă de fiecare cetățean cu riscul ca toți să trăiască mai prost?