Confidenţialitate

Avocatul Diavolului: Congresul PSD

Se dă următoarea problemă: după numai un an de când a preluat puterea, PSD a-nceput să scadă accelerat în sondaje, iar liderul său, Liviu Dragnea, este la o cotă de neîncredere pe care Traian Băsescu, de pildă, a atins-o abia după 10 ani de președinție plină de controverse și scandaluri.

Având în vedere că PSD deține cel mai mare număr de parlamentari și, împreună cu ALDE, o majoritate confortabilă în Parlament, deci sunt puține șanse să renunțe la guvernare înainte de alegeri, se cere să se anticipeze ce va încerca să facă partidul pentru a-și opri scăderea și care va fi efectul acestor măsuri asupra economiei, justiției, societății.

Mâine, la Sala Palatului, vreo 5000 de delegați ai PSD se vor aduna pentru un Congres convocat subit de Liviu Dragnea, în urmă cu mai puțin de o lună. Vor fi votați noi șefi în partid, adică vicepreședinți, președinte executiv, secretari adjuncți și cel general, dar nu va fi votat și președintele, că Liviu Dragnea nu-și va pune funcția la bătaie. Întrebat insistent de ce nu se supune și el aceluiași mecanism pe care-l impune subordonaților, Liviu Dragnea a spus că “nu e cazul să fie puși acum sutele de mii de membri ai PSD să voteze din nou pentru președinte”.

În toamna lui 2015, după ce a scăpat de prietenul său Victor Ponta de la conducerea PSD, Liviu Dragnea și-a organizat un vot de tip nord-coreean în partid pentru a fi confirmat în funcția de președinte. De ce nord coreean? Pentru că a fost singurul candidat și a obținut 97% dintre voturi, la o prezență de 83%, adică peste 400.000 de membri de partid care au votat.

Sigur, această afacere ridicolă și nemaivăzută în Europa civilizată spune ceva nu doar despre Liviu Dragnea, ci și despre colegii lui de partid. Ați putea să întrebați de ce ne preocupă pe noi, cei care nu suntem membri PSD, ce se întâmplă în PSD. Răspunsul este că e chiar obligatoriu să ne preocupe, pentru că acesta este partidul care guvernează România și impune guvernului decizii care ne afectează pe toți. Evident, sunt puține șanse ca un partid nedemocratic să guverneze democratic.

Care sunt așteptările pe care le avem noi, ca cetățeni și contribuabili, de la PSD și de la Congresul PSD, congres care are loc în acest context, în care partidul pierde popularitate, iar liderul său, Liviu Dragnea, pare preocupat doar de întărirea controlului său absolut asupra PSD?

Ce credeți că urmează?

Cât credeți că va mai fi Liviu Dragnea președintele PSD?

La Europa FM, vineri, de la 13:15, Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu intră în rolurile a doi ”avocați” aflați pe poziții opuse, dar te lasă pe tine să decizi ce este mai bine. La Avocatul Diavolului tu ești judecătorul, tu ai controlul!

Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.