Confidenţialitate

Avocatul care l-a ajutat pe falsul chirurg italian să poată opera în România este … un fals avocat

Falsul chirurg Matteo Politi a fost ajutat de un fals avocat ca să poată opera în România.

Informația vine de la Uniunea Barourilor care atrage atenția: persoana care se pretinde avocat și care l-ar fi sprijinit pe Matteo Politi să obțină documentele necesare practicării profesiei de medic … nu apare în Tabloul Avocaților.

Avocata Monica Cercelescu, director de comunicare Uniunea Națională a Barourilor din România:

„Numele care se vehiculează în spațiul public nu apare în tabloul avocaților din România. Nu putem face, încă, referințe la acest nume, deoarece este o anchetă în curs, în care nu știm exact ce s-a întâmplat. Dacă persoana respectivă s-a prezentat drept avocat sau  drept mandatar al italianului. Verificat în tabloul avocaților … nu apare. Deci, acea persoană nu este avocat.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigaţii Criminale – a informat încă din noiembrie Uniunea Barourilor că există o reţea specializată în falsificarea de documente pentru cei care vor să lucreze avocați, chiar dacă nu fac parte din barouri.

„Atenționa și cerea amănunte cu privire la o fabrică de falși avocați care începe din Italia, Spania și ajunge și în România. Deci, practic, este o rețea.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În România există în continuare pretinși avocați care nu ar avea dreptul să profeseze dar care reușesc să păcălească unii clienți.

„Avocatura falsă e o practică destul de veche în România. Uniunea națională a Barourilor a avut mai multe procese prin care a încercat să desființeze aceste  ONG-uri care practicau o avocatură falsă. Am câștigat în instanță, dar ele continuă să existe. S-au luat niște măsuri. Am făcut legături cu instanțele, să caute în tabloul avocaților absolut orice avocat, astfel încât este mai greu să practici avocatura falsă la instanțe și parchete, dar probabil că se poate la alte instituții.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Uniunea Barourilor le recomandă celor care își angajează un avocat să îl verifice în tabloul avocaţilor, singurul document oficial care poate atesta această calitate.