Confidenţialitate

Avion deturnat în Cipru: Atacatorul, un bărbat egiptean, ar vrea să-i trimită o scrisoare fostei soții de origine cipriotă

Avion deturnat din Egipt către aeroportul din Larnaca, Cipru. Un bărbat a amenințat că va detona o centură cu explozibil și a cerut schimbarea traseului. La bord se aflau aproximativ 80 de persoane. La această oră, 4 pasageri străini și cei 7 membri ai echipajului sunt ținuți ostatici.

Ceilalți pasageri au fost eliberați, iar atacatorul i-a lăsat să-și ia chiar și bagajele de mână.

Deși inițial au existat temeri că e vorba de un atac terorist, ulterior a ieșit la iveală că deturnarea a fost provocată doar de o nefericită poveste de dragoste a atacatorului cu fosta sa soție, originară din Cipru. Bărbatul, profesor de medicină veterinară la Universitatea din Alexandria, a spus că vrea să-i trimită o scrisoare unei “femei cipriote” si ar fi cerut azil politic în Cipru.

În presa internaţională circulă informaţii contradictorii în legătură cu piratul aerului. Presa egipteană l-a identificat drept Ibrahim Samaha, în vârstă de 27 sau 28 de ani, care ar avea o fostă soţie cipriotă. Mai mult, televiziunea naţională de la Cairo a publicat o fotografie în care ar apărea bărbatul în avion. Autenticitatea acesteia nu a fost confirmată.

Potrivit presei din Cipru, femeia în cauză ar avea circa 50 de ani şi este mamă a cinci copii. Aceasta ar fi ajuns pe aeroport, pentru a negocia.

https://twitter.com/Timesolizer/status/714743453578616832

Pe de altă parte, Reuters scrie că atacatorul este şeful Catedrei de Siguranţă Alimentară din cadrul Facultăţii de Medicină Veterinară de la Universitatea din Alexandria. Pe site-ul universităţii apare o fotografie cu un bărbat numit Ibrahim Samaha, ce pare mai în vârstă.

Tabloidul britanic Daily Mail citează oficiali egipteni, potrivit cărora Samaha ar avea dublă cetăţenie – egipteană şi americană.

Între timp, surse din forţele de ordine au dat asigurări că bărbatul nu are explozibili asupra sa, aşa cum a ameninţat iniţial.

La rândul său, preşedintele cipriot  a subliniat că deturnarea nu are legătură cu terorismul.

Anterior, Ministerul aviației civile din Larnaca a anunțat că pilotul a fost amenințat de către un pasager care purta o vestă explozivă, acesta forțându-l să aterizeze forțat în Larnaca.  Martori ai incidentului au povestit că atacatorul a cerut ca o scrisoare în arabă să fie trimisă către fosta sa soție, cipriotă.

Iniţial, el ar fi vrut să zboare către Istanbul, dar comandantul a refuzat, din lipsă de combustibil. Atacatorul a cerut apoi să meargă în Cipru.

Până acum, au fost eliberați majoritatea pasagerilor, iar Skynews anunță că printre ei se află britanici și americani.

Avionul Airbus 320 care mergea de la  Alexandria la Cairo a fost deturnat în această dimineață.

Aviația israeliană a ridicat mai multe avioane de lupte pentru ca aeronava să nu intre în spațiul său aerian.

Turismul din Egipt a fost deja afectat după ce în toamna anului trecut un avion rusesc care decolase de la Sharm el-Sheikh  a explodat în aer. Peste 200 de oameni au murit atunci. Rusia a acuzat atunci un atac terorist, însă autoritățile egiptene au susținut că sunet exploziei a fost captat de cutiile negre înainte de prăbușire.