Confidenţialitate

Avertismentul SUA: Rusia militarizează Marea Neagră, statele riverane trebuie să-și ia măsuri

Rusia militarizeză Marea Neagră, iar unul dintre scopuri pare a fi blocarea oricărei intervenții militare, avertizează ambasadorul Statelor Unite în România, Hans Klemm.

În aceste condiții, reprezentantul Guvernului american la București recomandă României și celorlalți riverani de la Marea Neagră să-și facă un plan pentru asigurarea securității proprii la granițele maritime.

 

Prezent la o dezbatere organizată de Universitatea Babeş-Bolya, ambasadorul Statelor Unite a declarat că în acest an,  Moscova trimite în bazele din Crimeea și Abhazia de la Marea Neagră bombardiere, avioane de vânătoare și elicopere de atac. Până în 2020, Federația Rusă va investi în militarizarea zonei aproape 2 miliarde și jumătate de dolari, bani care vor fi cheltuiți  înclusiv pentru lansarea la apă a 6 submarine de ultimă generație.

Oficialul american susține că astfel, Rusia nu militarizează doar Marea Neagră dar vrea să-și expună puterea militară până în Estul Mediteranei.

,,Federația Rusă face o investiție serioasă în privința capacităților sale militare în regiunea Mării Negre. Putem face speculații în legătură cu motivele pentru care se întâmplă acest lucru, fie că este vorba de apărarea recentelor cuceriri teritoriale pe țărmul Mării Negre, de menținerea anumitor state de la Marea Neagră sub influența sa, de proiectarea puterii sale spre Marea Mediterană și Orientul Mijlociu, de protejarea intereselor economice ale Rusiei în același timp cu diminuarea celor ale Statelor Unite și Uniunii Europene, dar de fapt nu contează pentru că în curând Rusia va deține puterea militară pentru a face toate aceste lucruri,,, a spus ambasadorul Hans Klemm.

El sfătuiește România și pe vecinii de la Marea Neagră să se întâlnească imediat pentru a vedea ce se poate face pentru securitatea proprie.

Iar acest lucru se va întâmpla, după cum a declerat recent la Interviurile Europa FM, ministrul Apărării Mihnea Motoc.

Hans Klemm a precizat că SUA se vor ține de cuvânt în ceea ce privește apărarea aliaților, însă a avertizat că navele sale care vor patrula Marea Neagră nu vor putea compensa uriașele dispozitive militare dispuse de Rusia în Marea Neagră.

,,Militarizarea Mării Negre prezintă o problemă specială pentru NATO. Statele Unite, împreună cu majoritatea forțelor navale ale NATO, se află sub restricții impuse prin Convenția de la Montreux în privința capacităților navale pe care le pot disloca în Marea Neagră,,, a atras atenția oficialul american.