Confidenţialitate

Avertismentul Comisiei Europene în privința secetei: Statele UE trebuie să învețe să reutilizeze apele uzate tratate | AUDIO

Seceta va afecta probabil jumătate din râurile și lacurile din Uniunea Europeană până în 2030. Statele membre trebuie să înveţe să reutilizeze apele uzate tratate, avertizează Comisia Europeană.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Resursele de apă dulce sunt rare (…). Este datoria noastră să încetăm să risipim apa şi să o utilizăm mai eficient”, spune comisarul pentru mediu Virginijus Sinkevicius în recomandările sale către statele membre pentru reutilizarea apei în sectorul agricol.

Peste 40.000 de milioane de metri cubi de apă sunt tratate în fiecare an în Uniunea Europeană, dar numai 964 de milioane de metri cubi sunt reutilizate, potrivit datelor furnizate de Comisia Europeană.

Reutilizarea apei este practicată în mod curent şi cu succes în mai multe state membre, precum şi în Israel, California, Australia şi Singapore, precizează Comisia. Franţa este dată drept exemplu, cu 7,7 milioane de metri cubi de ape uzate tratate reutilizate în fiecare an.

„Dar această practică este până acum folosită sub potenţialul său în uniune”, deplânge executivul european. Penuriile de apă afectează acum 11% din populaţia spațiului comunitar, dar situația se va înrăutăți, avertizează Comisia Europeană.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Peste 190.000 de hectare sunt afectate de secetă. Prognoza meteo arată că și mai multe regiuni vor fi afectate