Confidenţialitate

Avantajele și dezavantajele unui aparat de gătit multicooker (P)

În scurt timp, oalele de gătit sub presiune Multicooker au câștigat o popularitate incredibilă. Un astfel de succes rapid pe scena aparatelor de uz casnic nu a trecut neobservat de producători, iar acum pe rafturile magazinelor puteți găsi modele ale acestui asistent de bucătărie pe toate gusturile. Dar mâncarea gătită într-un aparat multicooker este sănătoasă? Să vedem care sunt avantajele unui multicooker și care sunt dezavantajele.

Un multicooker este un dispozitiv multifuncțional, iar orice echipament cu un număr mare de funcții are avantaje și, desigur, dezavantaje. Multicookerul are avantaje și dezavantaje, la rândul său. Fanii acestui aparat fac absolut tot ce conține, de la compot și produse de patiserie la borș și garnituri. Dar există oponenți ai dispozitivului, care neagă beneficiile acestuia. Unii dintre ei sunt chiar siguri că un multicooker dăunează sănătății umane. Pe cine să mai crezi?

Beneficiile

– Economie de timp: În procesul de gătire nu este necesar să vă asigurați că mâncarea nu se arde, nu este necesar să amestecați și nici să adăugați apă. Este suficient să pregătiți produsele, să le puneți în recipient și să selectați modul dorit, restul va face multicookerul însuși. Puteți să vă vedeți în siguranță de alte treburi sau pur și simplu vă puteți relaxa în timp ce pregătiți mâncare, iar în vacanță acest dispozitiv vă va lua povara de pe umer și vă va ajuta să pregătiți o mare varietate de feluri de mâncare.

– Utilizare confortabilă: Este ușor să alegeți un mod de gătit. Instrucțiunile stabilesc rețetele de bază, cu o indicație clară a regimului optim. În plus, multicooker-ul are o funcție de pornire cu întârziere, care vă permite să gătiți la ora corectă și menține vasul cald timp îndelungat.

– Economie de spațiu în bucătărie: Toate modelele sunt multifuncționale și pot înlocui multe aparate de bucătărie: un aparat de pâine, un aparat de gătit la abur, un cuptor și un cuptor cu microunde. Un multicooker este deosebit de convenabil în condiții de bucătărie mică, unde gospodinele iau în considerare fiecare centimetru de suprafață utilă. Acest dispozitiv compact îi va ajuta și pe iubitorii de relaxare de la țară, acolo unde nu există nici o modalitate de a cumpăra produse de patiserie proaspete, iar munca nu oferă suficient timp pentru pregătirea unei mese complete.

– Ușurința de întreținere: Este ușor să aveți grijă de un multicooker: este suficient să goliți recipientul, să-l spălați cu bureți moi, fără particule abrazive și să-l uscați.

Dezavantajele

Consumatorii știu suficient despre avantajele unui multicooker, deoarece producătorii nu uită să anunțe noi modele și să poziționeze acest dispozitiv doar de partea pozitivă. Dar, în procesul de funcționare, se dovedește că multicooker-ele prezintă și dezavantaje:

– Un singur fel de mâncare o dată: Dacă gătiți toate felurile de mâncare numai în multicooker, ar trebui să începeți să pregătiți cina încă de dimineața. Într-un ciclu, puteți găti un singur fel de mâncare, spre deosebire de aragaz, unde atât primul, cât și al doilea sunt gătite în același timp, iar gătitul este adecvat în cuptor. De asemenea, pentru a pregăti următoarea rețetă, recipientul va trebui golit. Pentru a simplifica sarcina, puteți cumpăra un alt recipient pentru multicooker, dar acest lucru va implica costuri materiale suplimentare.

– Funcționalitatea ca defect: Ca toate dispozitivele multifuncționale, multicooker-ul este inferior modelelor specializate. De exemplu, prepararea constantă a iaurtului este cea mai convenabilă la un aparat de preparat iaurt. Dacă meniul este dominat de mâncăruri la aburi, mai bine să cumpărați un aparat de gătit la aburi specializat. Coacerea la cuptor este mai gustoasă. Într-un multicooker nu veți obține o crustă parfumată, cu toate acestea prăjiturile și biscuiții nu se vor arde niciodată.

– Sensibilitatea stratului de teflon. Acoperirea cu teflon necesită precizie în utilizare. Va trebui să cumpărați spatule speciale din silicon și linguri de lemn pentru a evita zgârierea suprafeței. Și într-o familie numeroasă, trebuie să monitorizați și utilizarea celorlalți, astfel încât aceștia să nu strice recipientul din teflon cu tacâmuri metalice.

– Este imposibil să înveți să gătești: Gătitul regulat într-un multicooker nu vă permite să experimentați și să creați capodopere culinare. Într-un multicooker nu veți putea găti un fel de mâncare sofisticat și, în timp, abilitățile de a pregăti cele mai simple feluri de mâncare vor dispărea.

Foto: Becca Tapert/Unsplash