Avantajele donatorilor de sânge

Donatorii de sânge prezintă risc scăzut de infarct miocardic, accident vascular şi cancer.

Pe lângă faptul că donatorii de sânge vin în ajutorul comunității, au și beneficii personale. Cei care donează sânge în mod regulat prezintă un risc mai scăzut de a suferi de cancer şi de a face infarct miocardic, potrivit mai multor studii în acest domeniu.

Aspectele pozitive ale donării de sânge sunt în strânsă legătură cu scăderea cantității de fier din organism. Specialiștii au demonstrat că atunci când donăm sânge nivelul de fier din organism se reduce.

Acesta,în concentraţii ridicate, poate accelera procesul de oxidare a colesterolului şi conduce, în final, la boli cardiovasculare.. De asemenea, donatorii de sânge pierd aproximativ 650 de calorii la fiecare jumătate de litru donată.

Potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Medical Association, cei care donează sânge o dată la şase luni şi au între 43 şi 61 de ani prezintă un risc mai scăzut de infarct şi accident vascular cerebral.

Potrivit unui studiu realizat pe 2.682 de bărbaţi din Finlanda şi publicat în Medical Daily, cei care donează sânge prezintă cu 88% mai puţine riscuri de a face infarct decât cei care nu donează.

De asemenea, un studiu publicat în publicația Institutlui American de Oncologie arată că o cantitate crescută de fier în sânge creşte activitatea dăunătoare a radicalilor liberi şi poate favoriza dezvoltarea cancerului.

Nu în ultimul rând, un studiu desfăşurat pe parcursul a patru ani şi jumătate, pe 1.200 de oameni, a arătat că persoanele care donează sânge de două ori pe an prezintă un risc mai mic de cancer, deoarece nivelul de fier din sângele lor este mai scăzut.

Cercetătorii insistă că aceste efecte ţin de donarea regulată de sânge.

După donarea de sânge, corpul îşi reface cantitatea necesară în 48 de ore, iar cantitatea de celule roşii, în opt săptămâni.