Confidenţialitate

Klaus Iohannis prezidează reuniunea Grupului ce va evalua impactul economic al coronavirusului

Astăzi, de la ora 16:00, autoritățile încearcă să găsească soluții și pentru un eventual impact economic, financiar și bugetar asupra României – generat de răspândirea COVID–19. Klaus Iohannis prezidează grupul de lucru.

Declarațiile președintelui înainte de ședință:

“M-am interesat de starea celor pozitivi, care sunt declarați bolnavi și am constatat că starea generală este bună, mai mulți nu au simptom, unii au simptome de răceală, câțiva de gripă. Până și cei mai în vârstă au o stare generală acceptabilă, ca să demitizăm puțin boala.

Am citit articole unde se vorbea despre un virus ucigaș în manieră apocaliptică. Deci la noi până acum avem noroc, au stare generală bună. Sunt foarte mulțumit de felul în care guvernul Orban gestionează criza, măsurile sunt bune, au venit la timp. Îmi exprim toată aprecierea pentru toți ce implicați.

Trebuie fiecare să acționăm responsabil, să evităm panica și isteria.

Despre întâlnire, e foarte clar și asta am aflat și ieri de la liderii europeni, că lumea se așteaptă la un recul în economie. Sperăm ca criza de coronavirus să se termine în câteva săptămâni. Pregătim un plan de măsuri, avem o întâlnire cu toți specialiștii, mediul privat, pentru măsuri fezabile care pot fi pregătite ca reculul să fie tratat rapid și să nu pierdem nici vreme, nici banii românilor.

Sigur, ceva urmări vor fi chiar dacă am aflat că ministrul Finanțelor s-a pregătit foarte bine. M-a asigurat că nu vor fi probleme cu plățile în următoarele luni

Vreau să știu că avem măsurile fie în curs, fie pregătite pentru a putea merge bine mai departe.

Guvernul va evalua cum pot fi sprijinite IMM-urile dar și sectoare care deja acum suflă mai greu, cum sunt transportatorii. Aceste lucruri vor fi pregătite de astăzi.”

Reamintim, la această întâlnire participă premierul, mai mulți miniștrii, reprezentanți de la Administrația Prezidențială, guvernatorul BNR dar și reprezentanți ai mediului de afaceri.

Cei din urmă așteaptă soluții de la guvernanți pentru sectoarele economice deja afectate, precum turism, transport și exporturi.

Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Firmele trebuie ajutate și din punct de vedere financiar pentru a nu intra în faliment:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.