Autorităţile ruse au reţinut peste 600 de persoane în urma protestelor anticorupţie de la Moscova

Peste 600 de persoane rămân în arest, după ce au fost reţinute de autorităţile ruse la un miting anticorupţie neautorizat de pe străzile Moscovei.

Printre persoanele reţinute se numără inclusiv liderul opoziţiei din Rusia, Aleksei Navalnîi.

De asemenea, acesta va plăti o amendă de 20.000 de ruble, adică aproximativ 324 de euro, după ce a fost găsit vinovat de organizarea unor demonstraţii care au rezultat în încălcarea ordinii publice, transmite Reuters.

Fundaţia Anticorupţie Navalnîi a organizat duminică o sută de mitinguri anticorupţie în marile oraşe ruseşti, iar protestarii i-au cerut în stradă demisia premierului Dimitri Medvedev.

Aceste proteste par să reprezinte o revărsare coordonată a resentimentelor politice, asemănătoare cu demonstraţiile masive care au cuprins în anii 2011-2013 întreaga Rusie.

Autorităţile ruse au precizat că aproximativ 7.000 de persoane au participat la demonstaţia anticorupţie de pe străzile Moscovei. Însă, numărul real al protestatarilor ar putea să fie mult mai mare prin comparaţie cu datele prezentate de poliţie. Mulţiumea s-a întins de la un capăt la celălalt al străzii Tverşkaia.

De asemenea, protestatarii au încercat să atragă atenţia asupra acuzaţiilor lansate de Fundaţia Anticorupţie Navalnîi. Organizaţia liderului opoziţiei susţine că premierul rus are o colecţie însemnată de vile, iahturi şi podgorii. Dimitri Medvedev deţine inclusiv o casă pentru creşterea raţelor, iar protestatarii au ridicat pancarte cu raţe pe străzile Moscovei.

Poliţia a confirmat arestarea a 500 de persoane, în vreme ce presa susţine că peste 600 de persoane au fost arestate doar în urma protestelor din Moscova.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS