Confidenţialitate

Autorităţile din India iau măsuri dure împotriva manifestaţiilor de protest

Guvernul a interzis orice adunare – de cel puţin patru persoane – în mai multe oraşe din ţară, în urma apelurilor la o zi naţională de manifestaţii, în contextul protestelor care durează de o săptămână.

Serviciile reţelelor de telefonie mobilă au fost întrerupte în cartierele centrale ale capitalei New Delhi, unde autorităţile au interzis marile manifestaţii anunţate împotriva unei legi controversate a cetăţeniei, văzută ca anti-musulmană.

Mişcarea de protest e condusă de membri ai comunităţii musulmane, care reprezintă 14% din populaţia totală de un miliard 300 de mii de persoane.

Noua lege le oferă posibilitatea de a primi cetățenia indiană minorităților religioase, precum hindușii și creștinii – din ţările vecine – Bangladesh, Pakistan și Afganistan. Dar legea nu se aplică musulmanilor.

Poliția din New Delhi a reținut zeci de oameni care protestau împotriva noii legi, după ce demonstranţii au sfidat interdicția impusă de autorităţi pentru adunările publice.

Studenții, politicienii și activiștii pentru drepturile omului au cerut permisiuea pentru o demonstrație pașnică împotriva legii impuse de Guvernul naționalist hindus în urmă cu o săptămână.

Dar Poliția a transmis că întrunirea nu poate avea loc, invocând perturbarea ordinii publice. Gările au fost închise pentru a opri oamenii să ajungă la locul manifestaţiei.

Protestatarii spun că excluderea musulmanilor reprezintă o discriminare a acestei comunități, și că legea cetățeniei face parte dintr-o serie de încercări ale Guvernului de a-i marginaliza.

Duminică, poliția a luat cu asalt Universitatea Jamia Millia din New Delhi, a aruncat cu gaze lacrimogene și a rănit zeci de persoane.