Confidenţialitate

Autorităţile din Dolj au oprit o licitație de zeci de cărţi rare și manuscrise

Autorităţile din Dolj au reușit să oprească o licitație de zeci de cărţi rare, manuscrise şi obiecte personale aparţinând lui Mircea Eliade, Emil Cioran, Nae Ionescu şi Benjamin Fundoianu, lansând o ofertă de preț. Astfel, licitația care urma să aibă loc astăzi s-a anulat, informează Mediafax.

69 de loturi de cărţi rare, manuscrise, scrisori şi fotografii unicat ce au aparţinut lui Mircea Eliade, Emil Cioran, Nae Ionescu şi Benjamin Fundoianu urmau să fie scoase la o licitaţie publică programată pentru luni seara, la Craiova.

La sfârşitul săptămânii trecute, însă, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” Craiova, care aparține de Consiliul Județean, a încheiat o înţelegere cu casa de licitaţii, autoritățile urmând să cumpere loturile de cărți rare și manuscrise pentru „Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc”, aflat în construcţie la Craiova.

„Sunt cărţi cu autograf, sunt manuscrise, unele dintre ele foarte importante, alte piese sunt inedite. Vorbim de buletinul lui Eliade, de livretul militar al lui Cioran sau un manuscris de vreo 43 de file dintr-o operă esenţială a lui Cioran. Iar la Eliade, pe lângă cărţile şi manuscrisele prezente în licitaţie, sunt fotografii, scrisori sau de la prieteni cunoscuţi sau alte personalităţi publice ale vieţii româneşti din acea perioadă”, a declarat managerul Bibliotecii „Alexandru şi Aristia Aman” Craiova, Lucian Dindirică.

Potrivit acestuia, autorităţile judeţene din Dolj au oferit 300.000 de lei pentru cele 69 de loturi.

Potrivit lui Dindirică, loturile nu pot fi cumpărate imediat pentru că „lotul Eliade”, care cuprinde 20 de piese, este în litigiu. Practic, există un proces pe rol intentat de Sorin Alexandrescu, nepotul lui Mircea Eliade.

Până acum, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ Craiova a cumpărat, pentru „Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc”, peste 2.700 file manuscrise din „Jurnal” și alte lucrări ale lui Mircea Eliade.