Confidenţialitate

Austria: Social-democrații aleg opoziția

Social-democrații austrieci, aflați până acum la guvernare, au anunțat luni că în următorii ani se vor afla în opoziție, deschizând calea către o coaliție între conservatori și extrema dreaptă, transmite dpa.

În aceste condiții, liderul conservatorilor, Sebastian Kurz, mai are o singură opțiune pentru a forma o coaliție care să se bucure de majoritate în parlament, și anume să coopereze cu Partidul Libertății (FPOe), de extremă dreapta.

Partidul Poporului (OeVP), de centru-dreapta, al lui Kurz a ieșit pe primul loc la scrutinul la care FPOe a înregistrat un avans semnificativ, iar pozițiile celor două formațiuni converg în mai multe aspecte.

Amândouă vor să limiteze sosirile de solicitanți de azil și de lucrători din țările din estul Uniunii Europene și să reducă impozitele pentru lucrătorii cu venituri mici.

Totuși, Sebastian Kurz, mandatat oficial vineri de președintele Alexander Van der Bellen cu formarea noului guvern de la Viena, a declarat luni presei că dorește să mai poarte consultări suplimentare înainte de a anunța cu cine va începe negocierile de coaliție.

Anunțate în noaptea de joi spre vineri, rezultatele finale oficiale au confirmat victoria OeVP cu 31,5% din voturi, formațiune urmată de Partidul Social-Democrat al cancelarului în exercițiu Christian Kern (26,9% din voturi), și de FPOe (26% din voturi).

Kurz, care are 31 de ani, ar putea deveni cel mai tânăr lider național din lume.