Confidenţialitate

Austria și Cehia, membre Schengen, anunță reintroducerea temporară a controalelor la frontiera cu Slovacia

Austria și Cehia reintroduc, temporar, controalele la frontiera cu Slovacia. Toate cele trei țări sunt membre ale spațiului Schengen, zonă de liberă circulație în Europa. De ce a fost totuși adoptată această măsură a verificărilor?

Autoritățile cehe și austriece spun că, de joi, vor reintroduce controalele la granița cu Slovacia pentru a face față unei creșteri a migrației ilegale.

Deocamdată, măsura va fi în vigoare vreme de 10 zile. Guvernul slovac a anunțat că a acceptat decizia cehă, dar că dorește să discute problema la nivelul UE.

Migrația ilegală, în principal din Siria, a crescut cu 1.200% în acest an, a spus ministrul ceh de interne. Potrivit oficialului, de la începutul anului 2022, poliția a reținut 11.000 de migranți ilegali.

Republica Cehă este în mod tradițional o țară de tranziție, majoritatea migranților trecând pe teritoriul său doar pentru a ajunge în Germania vecină.

„Această situație a declanșat nervozitate chiar și pe partea germană a frontierei”, a mai explicat ministrul.

CItește și: Cristian Diaconescu, la Europa FM: „Ar fi cât se poate de corect ca România să facă parte din Schengen”. Motivele care au ținut țara pe loc | AUDIO

Foto: Shutterstock