Confidenţialitate

Austria: Măsuri dure propuse pentru cei nevaccinați

În Austria, persoanele nevaccinate sau care nu au certificate de anticorpi nu vor avea dreptul să îşi părăsească locuinţa decât pentru a merge la cumpărături, sport sau pentru îngrijiri medicale. Vor fi efectuate verificări neanunţate, spun autoritățile.  Nu s-a precizat de când ar putea intra în vigoare măsurile, care trebuie mai întâi să primească avizul parlamentului duminică. “Obiectivul este clar: vrem să dăm undă verde unei izolări la nivel naţional pentru persoanele nevaccinate“, a spus cancelarul austriac. Guvernul a fost reticent în a face un astfel de pas, a spus cancelarul Schallenberg, dar nu a avut altă opţiune în faţa situaţiei care se deteriorează rapid: în prezent se înregistrează zilnic peste 10.000 de noi cazuri. Iniţiativa a atras critici din partea clasei politice, opoziţia social-democrată considerând-o drept “o recunoaştere a vinovăţiei guvernului în gestionarea pandemiei”.

În Viena va începe de luni vaccinarea copiilor cu vârsta între 5 şi 11 ani,  cu Pfizer-BioNTech la unul din centrele de vaccinare vieneze. Aceasta este o decizie fără precedent în UE, iar Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) nu şi-a dat încă aprobarea. Cu toate acestea, ţările membre au dreptul de a folosi produse neautorizate pentru a răspunde unei urgenţe de “sănătate publică”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al autorităţii de reglementare.

Tot la Viena, pentru a merge la evenimente festive, culturale sau sportive cu o participare de peste 25 de persoane sau pentru a ieşi la cină, va fi necesară prezentarea unui test PCR pe lângă certificatul de vaccinare sau de vindecare.

Guvernul a înăsprit deja măsurile săptămâna trecută, interzicând persoanelor nevaccinate accesul în restaurante, hoteluri şi saloane de coafură. Aceste măsuri cerute de cancelarul austriac vin pe fondul înregistrării unui număr record de noi contaminări cu COVID-19. 65% din populaţie a primit cele două doze de vaccin în Austria.