Confidenţialitate

Austria: Guvernul a fost destituit printr-o moţiune de cenzură

În Austria, guvernul conservator al lui Sebastian Kurz a fost destituit în urma unei moțiuni de cenzură.

Opoziția austriacă a răsturnat guvernul cancelarului Sebastian Kurz printr-un vot de neîncredere în parlamentul de la Viena.

A fost primul demers de acest tip din istoria Austriei.

Aliații săi de extremă dreaptă au demisionat în bloc după ce liderul lor a devenit protagonistului unui răsunător scandal de corupție.

Preşedintele Alexander Van der Bellen trebuie să numească un nou cancelar,care să obţină sprijinul parlamentului de la Viena până la viitoarele alegeri naţionale, ce ar urma să fie organizate în septembrie.

Criză politică declanșată de un scandal pe marginea unui material video din Ibiza.

în care se vede cum vicecancelarul Heinz-Christian Strache, șef al populiștilor de la FPÖ, între timp retras din executiv, promite unei presupuse nepoate a unui oligarh rus comenzi de afaceri din partea statului austriac, în schimbul unui sprijin financiar înaintea alegerilor parlamentare din 2017.

După publicarea așa-numitului video Ibiza, Strache a demisionat pe 18 mai din funcția de cancelar și din cea de șef al FPÖ. Și coaliția dintre partidul său și formațiunea ÖVP a lui Kurz s-a destrămat imediat după retragerea sa.

Sebastian Kurz, cancelarul în vârstă de 32 de ani, a condus de atunci un guvern minoritar, înlocuindu-i pe miniștrii FPÖ cu experți neînregimentați politic.