Confidenţialitate

Austria: Curtea Constituţională a decis că măsurile de izolare nu respectă Legea fundamentală

Curtea Constituțională de la Viena s-a pronunțat după ce un cetățean a depus o plângere împotriva unei ordonanţe a Ministerului Sănătăţii care a interzis prezenţa persoanelor în spaţiile publice dacă nu erau singure sau dacă nu erau însoțite de membri ai familiilor lor.

Judecătorii constituționali au constatat că ministrul Sănătăţii din Austria şi-a depăşit atribuţiile legale, pentru că ordonanţa sa se baza pe o lege ce permitea doar interdicţii pentru anumite locuri publice, dar nu îi acorda autoritatea de a emite o izolare generală.

De asemenea, instanţa s-a pronunţat împotriva deciziei guvernului de a deschide mai întâi magazinele de bricolaj şi de grădinărit la jumătatea lunii aprilie, în timp ce alte tipuri de magazine mari au trebuit să rămână închise.

Aceste decizii ale Curții Constituționale de la Viena au declanșat noi critici că guvernul a ignorat statul de drept în răspunsul la pandemie.

Cancelarul conservator Sebastian Kurz a respins anterior acest gen de comentarii, spunând că „despică firul în patru din punct de vedere legal”.

Partidele de opoziţie au cerut Executivului austriac  să plătească înapoi penalităţile impuse celor care au încălcat măsurile.