Confidenţialitate

AUSTRALIA: Zeci de balene eșuate au murit

Aproape 90 dintr-un total de 270 de balene-pilot eşuate pe coasta vestică a Tasmaniei, în sudul Australiei, au murit.

Potrivit echipelor de salvare mobilizate la fața locului, operaţiunile pentru a veni în ajutorul cetaceelor încă în viață ar putea dura mai multe zile.

Balenele au eşuat pe un banc de nisip din golful Macquarie, din vestul Tasmaniei, iar o echipă de biologi şi experţi marini trimişi la faţa locului studiază modul în care pot fi ţinute în viaţă aceste uriaşe mamifere care pot avea până la 7 metri lungime şi o greutate de trei tone.

“Pentru început vom ajuta balenele să aibă mai mari posibilităţi de supravieţuire (…) unele dintre ele pot fi însă mult prea mari şi au eşuat în locuri greu accesibile pentru a putea fi tratate’, a comentat la o conferinţă de presă Kris Carlyon, biolog la Programul de Conservare Marină.

Expertul a precizat că dispozitivul de salvare, la care colaborează şi Poliţia din Tasmania şi numeroşi voluntari, va avea nevoie de mai multe zile și a remarcat dificultatea de a determina motivul pentru care aceste mamifere marine au eşuat pe coastă, indicând ca posibilă ipoteză faptul că au ajuns acolo în căutare de hrană.

Nu este primul grup de balene care eşuează pe plajele din Tasmania, mai ales în golful Macquarie, unde ultimul incident de acest gen a avut loc în urmă cu un deceniu.

Potrivit experţilor, balenele-pilot sunt animale sociale. Dacă una dintre ele comite o greşeală şi intră în ape mai puţin adânci, restul grupului o urmează.