Confidenţialitate

Australia: Pedepse majorate, după ce peste 100 de ace de cusut au fost găsite în căpșune

Autorităţile australiene au majorat joi la 15 ani pedepsa maximă cu închisoarea la care poate fi condamnată o persoană găsită vinovat de manipularea produselor alimentare, după ce descoperirea unor ace de cusut în căpşuni şi alte fructe a declanşat o panică care a cuprins întreaga ţară, transmite Reuters.

Poliţia investighează peste 100 de cazuri de ace de cusut găsite în căpşuni, cazuri care au obligat fermierii să arunce fructele la gunoi pe fondul prăbuşirii cererii, ceea ce ridică semne de întrebare asupra unui sector evaluat la 116 milioane de dolari.

Joi, Parlamentul australian a adoptat un act legislativ care majorează pedepsa maximă cu închisoarea la 15 ani, de la 10 ani anterior, pentru cineva condamnat pentru manipularea produselor alimentare, o pedeapsă comparabilă cu cea pentru finanţarea terorismului. De asemenea, a fost incriminată lansarea unor false alerte, o infracţiune care poate fi pedepsită cu până la 10 ani de închisoare.

“Aceasta arată cât de serios sunt când vine vorba de acest subiect”, a spus presei premierul australian Scott Morrison.

Adoptarea în regim de urgenţă a actului legislativ, în mai puţin de o zi, este o încercare a parlamentarilor de a restabili încrederea opinii publice în sectorul căpşunilor. Cultivatorii de căpşuni au salutat actul legislativ, avertizând că se confruntă cu falimentul dacă cererea nu îşi revine rapid.

Cu toate acestea, consumatorii rămân reticenţi, astfel că retailerii din Australia şi Noua Zeelandă au scos căpşunile de la raft. În plus, lanţul de supermarketuri Woolworths din Australia a anunţat joi că a decis să scoată de pe rafturi şi acele de cusut. “Am decis să luăm măsura preventivă de a scoate de la vânzare acele de cusut din toate magazinele noastre. Siguranţa consumatorilor noştri este principala noastră prioritate”, a declarat un purtător de cuvânt de la Woolworths.