Confidenţialitate

Australia denunță un atac cibernetic în spatele căruia se află un “actor statal”

Australia susține că este ţinta unui amplu atac cibernetic, în spatele căruia se afla un ‘actor statal’ care vizează sistemele informatice ale guvernului, administraţiilor şi companiilor.

Premierul Scott Morrison şi-a avertizat concetăţenii cu privire la ‘riscuri specifice’ la care sunt expuşi.

‘Organizaţii australiene sunt în prezent vizate de un actor statal sofisticat’, a șeful guvernului.

‘Această activitate vizează organizaţii australiene într-o întreagă serie de sectoare, la toate nivelurile guvernului, economiei, organizaţiilor politice, serviciilor de sănătate şi ale altor operatori de infrastructuri strategice’, a indicat premierul.

Potrivit presei australiene, lista suspecţilor este foarte redusă. Printre statele cu posibilităţi în acest domeniu, în afară de ţările occidentale, figurează China, Coreea de Nord, Iran, Israel şi Rusia.

Presa îşi îndreaptă atenția spre China, care a instituit în luna mai taxe vamale punitive împotriva anumitor exporturi australiene.

Televiziunea ABC a citat ‘surse înalt plasate’ confirmând că China s-ar afla în spatele acestor atacuri.

Guvernul lui Scott Morrison a provocat mânia regimului de Beijing, cerând o anchetă internaţională independentă cu privire la originile pandemiei de coronavirus şi denunţând o diplomaţie chineză agresivă şi necinstită.

China a reacţionat, recomandând cetăţenilor săi să nu aleagă Australia drept destinaţie pentru turism şi studii şi a ameninţat cu alte represalii, condamnând un australian la moarte pentru trafic de droguri.

Încă din 2019, parlamentul şi partidele politice australiene şi-au manifestat îngrijorarea faţă de o tentativă de ingerinţă din partea unei puteri străine în mediul politic.

China a respins imediat aceste acuzaţii, calificându-le drept o ţesătură de ‘minciuni’, ‘iresponsabile’ şi ‘defăimătoare’.

Cu câteva luni înainte, fostul şef al contraspionajului australian, Duncan Lewis, demisionar, a acuzat Beijingul că vrea ‘să preia controlul’ asupra cercurilor politice prin ‘spionaj şi ingerinţă’.

Scott Morrison a declarat, vineri, că a informat opoziţia referitor la aceste atacuri informatice ‘răuvoitoare’ şi a cerut instituţiilor şi companiilor ‘să se protejeze’.

Premierul nu a oferit niciun detaliu tehnic, dar a indicat că nu au fost sustrase datele persoanele ale australienilor şi că multe atacuri au eşuat.

‘Încurajăm organizaţiile, în special cele din sănătate, infrastructuri strategice şi servicii esenţiale să recurgă la experţi şi să implementeze sisteme tehnice de apărare’, a afirmat el.

Australia face parte din puternica alianţă a serviciilor de informaţii numită ‘Five Eyes’ cu SUA, Marea Britanie, Canada şi Noua Zeelandă, ceea ce face din ea o posibilă ţintă pentru adversarii săi.