Confidenţialitate

Augustin Zegrean spune că demisiile parlamentarilor USR nu vor avea efect juridic | AUDIO

După demisia parlamentarilor USR, fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean spune că parlamentarii USR și-au dat demisiile degeaba, ele nu vor avea efect juridic, pentru că gestul nu poate fi formalizat:

„Nu e poporul atât de slab de minte pe cât cred ei, această demisie nu are nicio valoare pentru că nu mai e cine să ia act de demisia lor. Parlamentul, practic, nu mai funcționează, demisia se depune la Parlament și se face o hotărâre prin care se ia act de demisia domnului, doamnei. Numai din acel moment ea este efectivă, dacă ei își dau demisia astăzi și se ia act de demisia lor când? Următorul Parlament va avea alte treburi de făcut, nu să se ocupe de demisia lor, e pur un act politic, un act demonstrativ.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În același timp, Augustin Zegrean atrage atenția și în ceea ce-i privește pe parlamentarii care au anunțat că își vor da demisia, dar în trecut au mai avut unul sau mai multe mandate. Ei vor avea oricum pensie specială, spune fostul președinte al Curții Constituționale:

„Se primește numai dacă ai avut un mandat complet, de la depunerea jurământului până la depunerea jurământului de către noul Parlament. Dacă are deja un mandat complet și ăsta e doar completării următorului mandat, nu este nicio problemă, se calculează pentru câte zile este acolo, deci, oricum ar lua-o, nu prea are efect chestia asta.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La rândul său, expertul constituțional Vlad Soare spune la Europa FM că demisiile parlamentarilor, indiferent de partul din care provin, risca să arunce țară într-o criză constituțională:

„Articolul 94, alin. 13 din Legea 208/2015 prevede că, într-o astfel de situație, locul celui care a demisionat este luat de un supleant, supleantul fiind următorul de pe listă. Prin absurd, și supleanții nu vor dori, iarăși, legea nu prevede ce se întâmplă într-o astfel de situație. Suntem într-un moment de criză constituțională.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.