(AUDIO) Anca Mitran, directoarea CNC, despre restaurarea filmelor de Liviu Ciulei: “Nu există nici o solicitare oficială”

Centrul Național al Cinematografiei nu a primit pînă acum vreo solicitare oficială de restaurare a filmelor lui Liviu Ciulei.

Așa declară la Europa FM directoarea generală a instituției, Anca Mitran.

Fiul cineastului român, Thomas Ciulei, anunța de curînd că  interzice difuzarea filmelor realizate de el și de tatăl său pe teritoriul României.

Thomas Ciulei reclama ceea ce a numit „atitudinea distructivă a Centrului Național al Cinematografiei” în ceea ce privește restaurarea filmelor lui Liviu Ciulei.

“Nu am găsit nici un act oficial și nici o propunere de restaurare. Probabil discuții au existat, dar nu am cunoștință”, spune Anca Mitran.

Potrivit domniei-sale, în Arhiva Națională de Filme se află în momentul de față un negativ scurtat al Pădurii Spînzuraților și un material primar (un internegativ) care ar permite restaurarea filmului din 1964 în varianta imaginată de Liviu Ciulei.

Regizorul român a primit premiul pentru regie la ediția din 1965 a Festivalului de Film de la Cannes, grație ecranizării romanului scris de Liviu Rebreanu.

Filip Standavid a stat de vorbă cu directoarea generală a Centrului Național al Cinematografiei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS