Confidenţialitate

Au reapărut tramvaiele galbene în Lisabona

Considerate o „marcă” a orașului, tramvaiele galbene ele au fost reparate de un inginer pasionat de tramvaie.

Acum, lusitanii și turiștii se pot bucura, din nou, de celebrele călătorii.

Zgomotul tramvaielor galbene – adevărate simboluri ale Lisabonei – răsună de-a lungul străzilor pietruite de peste un secol.

Însă, vagoanele au fost rând pe rând pensionate. Un om pasionat de tramvaie le-a „întinerit” și le-a readus pe trasee.

Într-un depou la nordul Lisabonei, Paulo Marques colectează și reface tramvaie vechi ruginite. Prima achiziție a făcut-o în 1996.

„Când am cumpărat primul tramvai, oamenilor nu le păsa cu adevărat, dar acum există mai mult respect”, a spus bărbatul de 48 de ani, în timp ce stătea în depoul în care se odihneau 13 tramvaie și echipamentele necesare reparațiilor.

El deține, de asemenea, un restaurant în centrul Lisabonei. Încă din copilărie se agăța de vagoane în drumurile sale către școală iar visul său e să deschidă un muzeu al tramvaielor.

„Tramvaiul a devenit cartea poștală a orașului”, spune Paulo.

Tramvaiele transportă oamenii în sus și în jos pe străzile deluroase ale orașului încă din 1901 și sunt încă populare. În ultimii ani, localnicii s-au plâns că adesea nu le pot folosi pentru naveta zilnică din cauza mulțimilor de turiști dornici să experimenteze cele mai reprezentative rute.

Înainte ca autobuzele și metroul să înceapă să domine sistemul de transport,  începând cu anii 1960, sute de tramvaie circulau pe mai mult de 100 km de șine. Acum au mai rămas aproximativ 50 de tramvaie istorice.

Foto: Lisboa.tram.net