Confidenţialitate

Au intrat in vigoare noile reguli privind aspectul pachetelor de țigări

Pachetele de țigări trebuie sa aibă imagini color mai mari care prezintă riscurile asociate fumatului, iar ambalajele trebuie să cuprindă pe părţile laterale avertismentul general “Fumatul ucide” şi mesajul “Fumul de tutun conţine peste 70 de substanţe care cauzează cancer”.

Patronii magazinelor mici au făcut, acum doua saptamani, un apel către șeful fiscului să le permită vânzarea de țigări neconforme și după data de 20 mai.

Patronii de magazine mici i-au trimis o scrisoare șefului fiscului, Bogdan Stan, în care îi cer să ia o decizie care să le permită să vândă și după data de 20 mai pachetele de țigări fabricate conform legislației vechi. Micii comercianți speră să epuizeze astfel stocurile, în caz contrar, spun ei, ar înregistra pierderi prea mari.

Potrivit legii, după 20 mai se vând doar pachetele de țigări care au avertismentele de sănătate combinate cu imagini pe o suprafață de 65% din acestea.

Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România afirmă că România a transpus mai târziu în legislație directiva europeană privind tutunul – din această cauză stocurile nu au fost epuizate la timp.

Potrivit asociaţiei, peste 75.000 de magazine din România vând în prezent ţigări şi au stocuri importante de produse din tutun fabricate înainte de noua lege.

Încă nu au primit un răspuns din partea fiscului.