Confidenţialitate

Atrocitatile comise de Boko Haram, mai putin importante decat atacurile de la Paris?

Șefa diplomației europene critică ignorarea atrocităților comise în Nigeria de gruparea terorista Boko Haram, în timp ce atacurile din Franța au primit toată atenția.

Federica Mogherini spune ca este o dovada de ipocrizie faptul ca s-a defilat in cadrul Marșului solidarității de la Paris fara a se reactiona si la ceea ce se întâmplă in Africa.

Oficialul a vorbit despre acest subiect sensibil în timpul unei dezbateri defășurate la Parlamentul European.

‘Nu putem rezolva o problemă fără să o rezolvăm și pe cealaltă Trebuie să fim coerenți atât la Paris, cât și în Nigeria’, a punctat ea. Citiva eurodeputați au atras atenția asupra grupării Boko Haram si au cerut o acțiune la nivelul Uniunii Europene.

Gruparea a devenit cunoscuta in 2014 cind a răpit sute de liceene nigeriene. Ulterior, gruparea islamistă radicală și-a intensificat atacurile în nord-estul acestei țări, unde dorește să instaureze un ‘califat’.

Pe 3 ianuarie, insurgentii Boko Haram au incendiat case si au ucis 2000 de oameni din localitatea nigeriana Baga, in cel mai barbar masacru din istoria gruparilor extremiste – dupa cum l-a calificat Amnisty international. Acum, Boko Haram a pătruns și în Camerun, amenințând alte două state vecine cu Nigeria, Ciad și Niger.

Violențele au provocat un milion și jumătate de refugiați, întreaga regiune riscând să fie destabilizată. Sefa diplomației europene a precizat că UE este pregătită să ofere fonduri forței multinaționale desfășurate în zonă.