Aţi trăit minuni?

Milioane de români vizitează în fiecare moaște făcătoare de minuni prin bisericile și mânăstirile din România, ziua de azi fiind marcată de uriașa manifestație de la Iași de ziua Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

Aceste moaște au fost aduse de la Constantinopol de voievodul Vasile Lupu, în urmă cu aproape 400 de ani și, dacă vă interesează istoria Sfintei sau a minunilor despre care se povestește că le-a făcut trebuie doar să căutați pe internet.
Pe de altă parte am urmărit cu admirație și chiar cu respect imaginile transmise în aceste zile la știri, imagini de la Iași unde, pe o vreme câinoasă, creștini veniți din toată țara au așteptat cuminți să le vină rândul la închinăciune.

Cel mai probabil, mulți dintre cei care au înfruntat frigul și ploaia au considerat această vreme ca pe un test al credinței.
Pe de altă parte, mulțimile de oameni care cred cu putere același lucru emană așaa, un fel de energie pozitivă, în ciuda dogmatismului evident. Când spun că oamenii cred cu putere cuvântul cheie, cred eu este nu atât credința cât puterea. Indiferent în ce crezi, în Dumnezeu, în Alah sau în Iahve, în extratereștrii sau în Big Bang, dacă o faci într-un mod cât mai lipsit de îndoieli, cât mai puțin dispus să accepți o altă opinie asta te face mai puternic din punct de vedere psihologic, chiar dacă, în mod evident, lipsa dezbaterii ne limitează din punct de vedere intelectual.

Dezbaterea de azi de la România în Direct este și pentru cei mai puternici din punct de vedere al caracterului, dar și pentru cei care au mai puține limite intelectuale, deopotrivă.

Minuni se întâmplă tot timpul, zicea mai devreme Ciprian Dinu, totul e să știi să le vezi. Poți vedea o minune în orice, sau poți vedea același eveniment sub forma unei întâmplări fericite. Poți spune am avut noroc, sau poți spune mi-a ajutat Dumnezeu. E același lucru? Sau care e diferența?

Vă întreb azi la România în Direct nu dacă sunteți credincioși, ci dacă vi s-au întâmplat minuni?