Confidenţialitate

Aţi considera utilă o dezbatere privind Codul fiscal?

În tradiționalul stil romanesc dezbaterile privind modificarea Codului Fiscal riscă să se termine înainte de a începe. După ce ministrul de finanțe a plusat anunțând că în funcție de încasările pe trimestrul I și trimestrul II, scăderea accizelor și a TVA­u lui ar putea intra în vigoare chiar de la jumătatea acestui an sau, eventual, la toamnă, opoziția a considerat că nici nu trebuie să participe la discuțiile privind Codul Fiscal.

Astfel, prim­vicepreședintele PNL, Andreea Paul, a anunțat că deputații liberali se vor retrage din Comisia de buget finanțe în momentul în care pe ordinea de zi vor fi puse spre dezbatere modificările propuse de guvern pentru Codul fiscal.

O reacție la fel de dură a avut­-o și Eugen Nicolaescu care a considerat că nu oricine poate propune modificări la Codul fiscal în România

Așadar, liberalii îi cer ministrului de finanțe demisia pentru că a propus scăderea TVA și refuză să ia în considerare o discuție cu Guvernul Ponta chiar dacă, e clar, modificările propuse vor presupune într­-adevăr un proiect multianual care se va întinde pe mai multe guvernări. Altfel spus, având în vedere seriozitatea domeniului, chiar ar fi necesar un pact național, așa cum s­-a produs și semnat în cazul Apărării, care să garanteze românilor şi mediului de afaceri modificări previzibile ale principalelor taxe până în 2020.

Altfel, chiar există riscul unui dezechilibru bugetar pe care nimeni nu-­l dorește.

Dezbaterea pe care vreau să o facem astăzi la România în Direct se referă la poziția liberalilor, care refuză și să ia în discuție scăderea TVA-­ului, precum și celelalte modificări propuse de Ministerul de Finanțe. Este clar că guvernul Ponta încearcă să se resusciteze politic cu aceste măsuri, dar asta înseamnă că ele nu ar mai trebui discutate?

Vi se pare justă atitudinea opoziției? Din punctul dumneavoastră, al cetățeanului plătitor de taxe, ați considera mai utilă o dezbatere pe Codul fiscal sau într­-adevăr guvernul Ponta nu are legitimitatea politică să mai propună scăderi de taxe?

[soundcloud width=”500″ height=”100″ id=”https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-25-februarie-2014?in=europafmromania/sets/rom-nia-n-direct”]