Aterizare de urgenţă a capsulei Soiuz | VIDEO

Astronautul american Nick Hague şi cosmonautul rus Aleksei Ovcinin au fost recuperaţi de echipele de salvare pe teritoriul Kazahstanului după ce capsula Soiuz, care îi transporta pe cei doi spre Staţia Spaţială Internaţională, a fost nevoită să efectueze o aterizare forţată.

O defecţiune s-a produs la unul dintre propulsoare, la scurt timp după decolare.

Capsula Soiuz a aterizat în apropiere de oraşul Jezkazgan, din centrul Kazahstanului, notează Agerpres.

Starea celor doi este bună.

Vehiculul spaţial s-a reîntors la sol „printr-o coborâre balistică, realizată la un unghi mai ascuţit de aterizare decât în mod normal”, a scris NASA pe Twitter.

RIA Novosti anunţă că Roskosmos a dispus crearea unei comisii de urgenţă pentru a analiza cauzele defecţiunii şi că preşedintele rus Vladimir Putin a fost informat despre această situaţie. Anterior, aceeaşi agenţie de presă a informat că Rusia a decis să suspende toate lansările cu echipaj uman după aterizarea forţată a capsulei Soiuz.

Cei doi oameni de ştiinţă s-ar fi alăturat echipajului aflat deja din luna iunie la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, condus de astronautul german Alexander Gerst şi din care mai fac parte astronomul american Serena Aunon-Chancellor şi cosmonautul rus Serghei Prokopiev.

Staţia Spaţială Internaţională, unul dintre rarele exemple ce marchează cooperarea dintre Rusia şi Statele Unite într-un context de tensiuni diplomatice fără precedent între cele două ţări după Războiul Rece, se află pe orbită din 1998 la aproximativ 400 de kilometri deasupra Terrei şi se deplasează cu o viteză de 28.000 de kilometri pe oră.

16 ţări participă la proiectul ISS, care a avut un cost total de 100 de milioane de dolari, finanţat în mare parte de SUA şi Rusia.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS