Atenţionare pentru turiști: Prognoze de vreme nefavorabilă în Croaţia

Ministerul Afacerilor Externe atenționează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească pe teritoriul Croației că prognozele meteorologice pentru următoarea perioadă indică o răcire puternică a temperaturilor, însoţită de ninsori abundente şi vânt.

Potrivit MAE, începând cu data de 2 ianuarie, regiunea capitalei Zagreb, precum şi partea de est a țării – Slavonia, la frontiera cu Republica Serbia, se află sub avertizare meteorologică cod galben de ninsoare. Există şi o avertizare meteorologică cod portocaliu de ninsori în partea centrală şi de vest a ţării – regiunile Gospic și Karlovac, iar în zonele adriatice Istria şi Dalmaţia va fi un cod galben de vânt puternic.

Totodată, din cauza problemelor legate de fluxul migranţilor, autoritățile croate desfășoară controale amănunțite la graniţe, ceea ce poate conduce la creșterea timpilor de așteptare la tranzitul frontierelor.

Nu există autostrăzi, căi ferate, porturi sau aeroporturi închise, dar circulaţia se desfăşoară în condiţii de iarnă. Preventiv, se recomandă ca autovehiculele să fie dotate corespunzător pentru circulaţia pe timp de iarnă şi, cu precădere, în cursul nopţii, să existe provizii suficiente de combustibil şi alimente.

Pe teritoriul Croaţiei, folosirea echipamentelor de iarnă este obligatorie în intervalul calendaristic 15 noiembrie şi 15 aprilie, indiferent de condiţiile atmosferice sau de tipul de vehicul rutier. În acest context, pentru autovehiculele cu masă de până la 3,5 tone, sunt necesare anvelope de iarnă inscripţionate M+S pe toate pneurile sau anvelope de vară cu o adâncime a profilului de minim 4 mm însoţite, la nevoie, de lanţuri pentru pneurile de la puntea de tracţiune, iar pentru autobuze, autocare şi vehicule de transport marfă sunt obligatorii lanţurile speciale de zăpadă sau anvelopele de iarnă inscripţionate M+S pentru pneurile de tracţiune. Contravenţiile pentru nerespectarea condiţiilor menţionate variază între 300 HRK (aprox. 40 euro) şi 700 de HRK (aprox. 90 euro).

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS