Atenţie la antiinflamatoarele nesteroidiene

Antiinflamatoarele nesteroidiene pot interactiona cu alte medicamente pe care le folositi in mod uzual.

Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt medicamente frecvent folosite în rândul populației. Multe dintre acestea pot fi eliberate fără prescripție medicală. Astfel, se pot folosi ca automedicație.

Responsabilitatea revine atat pacientului, pentru folosirea medicatiei fara a consulta un specialist, cat si farmacistului, pentru eliberarea medicamentelor.

Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt utile în fazele acute ale inflamației care apare în urma traumatismelor, bolilor reumatice, afecțiunilor urologice sau ginecologice. În același timp au și efect analgezic și scad febra.

Este necesară o atenție deosebită în cazul pacienților cu boli cronice care pot fi agravate de utilizarea acestor substanțe sau care urmează și alte tratamente medicamentoase.

Persoanele cu afecțiuni gastrointestinale, precum ulcerul gastroduodenal sau gastrită trebuie să evite pe cât posibil antiinflamatoarele sau să folosească un protector gastric pentru a evita creșterea acidității.

Și cei care suferă de astm bronșic, cei care au teren atopic, adică sunt predispuși la alergii sau cei cu glaucom, caracterizat de creșterea tensiunii intraoculare, au contraindicație pentru medicamentele antiinflamatorii.

În cazul pacientilor hipertensivi, pot creste riscul aparitiei infarctului de miocard, iar antiinflamatoarele combat efectul diureticelor. Cei care au tratament împotriva coagulării sângelui și folosesc în același timp antiinflamatoare nesteroidiene pot suferi un atac vascular cerebral hemoragic în urma subțierii excesive a sângelui.

În momentul în care cereţi la farmacie un medicament fără prescripție de la medic, informați farmacistul despre bolile cronice de care suferiți și despre tratamentul medicamentos pe care deja îl urmați.