Atentate Bruxelles: Teroristul de la staţia de metrou Maelbeek este Khalid el Bakraoui

Procuratura din Bruxelles a anunţat miercuri numele teroristului care s-a detonat în staţia de metrou Maelbeek. E vorba de Khalid el Bakraoui. Acesta a ucis 20 de persoane şi a rănit alte 124.

De asemenea, procuratura a confirmat că cei doi fraţi Bakraoui au fost implicaţi în comiterea atentatelor care au zguduit ieri metropola belgiană.

Ibrahim el Bakraoui s-a detonat în terminalul de plecări al aeroportului Zaventem. Teroristul a lăsat şi un testament, care a fost descoperit de anchetatori pe computerul personal al său.

El Bakraoui a scris că „se grăbea, nu ştia ce să facă, era căutat peste tot, nu mai era în siguranţă şi că riscă să ajungă într-o celulă, a spus procurorul federal.

Procuratura a informat că cei doi suspecţi surpinşi alături de Ibrahim al Bakraoui de camerele de supraveghere din aeroport nu au fost încă identificaţi sau capturaţi.

„O fotografie în care apar cei trei suspecți a fost difuzată pe toate canalele. Cel din mijlocul fotografiei, care este unul dintre cei doi kamikaze, a fost identificat pe baza amprentelor sale. Este vorba despre Ibrahim El Bakraoui. E născut la Bruxelles pe 9 octombrie 1996 si are naționalitate belgiană. Al doilea kamikaze – în stânga fotografiei – nu a fost încă identificat. Al treilea suspectat, îmbrăcat cu o vestă și purtând o șapcă – a reușit să fugă. Avea asupra lui un bagaj care conținea un cantitate mare de explozibil”, a declarat procurorul federal belgian Frederic Van Leeuw.

 

Anterior, presa a speculat că în atentatele din Bruxelles a fost implicat un suspect sub numele de Najim Laachroui, care era deja urmărit pentru atacurile teroriste din Paris, după ce ADN-ul său a fost găsit “pe materialul explozibil folosit la atacurile” din noiembrie, soldate cu 130 de morţi.

Bărbatul a fost în Siria în 2013 şi era căutat încă din 4 decembrie.

Najim Laachroui a fost controlat sub identitatea falsă Soufiane Kayal, la începutul lui septembrie, la frontiera dintre Austria şi Ungaria. Se afla atunci în maşină cu Salah Abdeslam, suspectul arestat marţi pentru masacrul din capitala Franţei, şi cu Mohamed Belkaid, un algerian de 35 de ani ucis săptămâna trecută de autorităţile belgiene în timpul unui raid antiterorist din Molenbeek.

În urma atacurilor din Bruxelles şi-au pierdut viaţa 31 de persoane, iar alte 205 au fost rănite.

Autorităţile belgiene au ridicat nivelul de alertă, iar străzile oraşului au fost invadate de soldaţi înarmaţi, în timp ce locuitorii au rămas în spatele ferestrelor.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS