Atentate Bruxelles: Cel de-al treilea atacator ar fi fost prins

UPDATE:

Răsturnare de situaţie la Bruxelles: Suspectul capturat dimineaţă de poliţie nu este Najim Laachraoui, susţine presa belgiană. Teroristul a fost surprins ieri pe camerele de supraveghere din aeroport, unde 11 persoane au fost ucise şi alte 81 rănite, după ce două bombe au explodat în terminalul de plecări.

Autorităţile au capturat un suspect în cartierul Anderlecht, însă ziarul La Derniere Heure susţine că nu este vorba de Najim Laachraoui.

Şi publicaţia La Libre Belgique anunţă că persoana arestată este un alt suspect.

 

Anterior, presa belgiană anunţa că autoritățile l-ar fi prins pe cel de-al treilea atacator din Bruxelles.

Este vorba despre principalul suspect al atentatelor de pe Aeroportul Zaventem. Informația nu a fost confirmată de Parchetul federal.

Cert este că până acum anchetatorii i-au identificat pe cei doi kamikaze care s-au aruncat în aer pe aeroport. Este vorba despre doi frați, bănuiți a avea legături și cu Salah Abdeslam.

Najim Laachraoui a fost arestat în cartierul Anderlecht, scrie cotidianul La Derniere Heure. Bărbatul are 24 de ani și era căutat deja pentru atentatele de la Paris, după ce ADN-ul său a fost găsit “pe materialul explozibil folosit la atacurile” din noiembrie 2015, soldate cu 130 de morţi.

Najim Laachraoui a fost în Siria în 2013. Anul trecut, a trecut frontiera dintre Austria și Ungaria sub identitatea falsă Soufiane Kayal. Se afla atunci în maşină cu Salah Abdeslam, suspectul arestat marţea trecută pentru masacrul din capitala Franţei. Sub același nume, Najim Laachraoui a închiriat casa conspirativă unde au fost pregătite atentatele de la Paris.

Înafară de Najim Laachraoui, autoritățile belgiene i-au identificat pe cei doi kamikaze de pe aeroport. Este vorba despre Khalid și Brahim El Bakraoui, doi frați cunoscuți serviciilor de securitate belgiene pentru furturi și tâlhării, nu și pentru acte de terorism.

Noaptea trecută, autorităţile belgiene au desfăşurat raiduri la mai multe adrese din ţară. Una dintre operaţiuni a fost lansată în baza unor informaţii furnizate de taximetristul care i-a dus pe cei trei terorişti la aeroport. El a povestit că cei trei au avut un comportament ciudat și nu i-au permis să se atingă de bagajele lor. La adresa de unde șoferul de taxi i-a luat pe cei trei, autorităție au găsit o bombă cu cuie, asemănătoare celor care au explodat ieri în Bruxelles și un steag al Statului Islamic. Poliţia a găsit acolo şi o amprentă a lui Salah Abdeslam.

Pe de altă parte, astăzi, la prânz, în toată țara se va ține un minut de reculegere în memoria victimelor. Regele Phillippe al Belgiei a cerut poporului să rămână unit în faţa terorismului.

Bilanțul oficial al atacurilor a fost revizuit. Potrivit Centrului de Criză al Guvernului, sunt 31 de morți și 205 răniți.

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS