Confidenţialitate

Atentat sinucigaș la o nuntă în Kabul. Peste 60 de persoane au murit

Un atentat sinucigaş, nerevendicat, a ucis cel puţin 63 de persoane şi a rănit alte 182 sâmbătă seara în cursul nunți la Kabul, în Afganistan – informează duminică AFP.

“Printre victime se aflau femei şi copii”, a indicat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne afgan, Nasrat Rahimi, care a dat publicităţii acest bilanţ sângeros duminică dimineaţa.

Este unul dintre atentatele cele mai ucigătoare de la începutul anului în Afganistan.

Purtătorii de cuvânt talibani au negat duminică dimineaţă implicarea în atentat.

“Emiratul islamic (apelativul pe care şi-l dau talibanii) condamnă ferm atentatul împotriva civililor la Kabul. A comite astfel de asasinate în mod deliberat şi brutal şi a lua drept ţintă femei şi copii nu au nicio justificare”, au comunicat pe Twitter doi purtători de cuvânt ai talibanilor.

Căsătoriile în Afganistan reunesc foarte mulţi invitaţi în mari complexuri situate la periferia oraşului, unde sunt servite mese şi unde bărbaţi şi femei, în general separaţi în două săli diferite, dansează pe muzica unei orchestre.

Potrivit unui participant la nuntă, intervievat de televiziunea locală, circa 1.200 de invitaţi participau la festivitatea de sâmbătă seara.

Este un fapt comun în Afganistan ca un singur mariaj să reunească mai multe sute de invitaţi.

În 12 iulie, într-un atentat revendicat de Statul Islamic, cel puţin şase persoane au fost ucise şi 14 rănite când un atentator sinucigaş şi-a detonat vesta cu explozibili în cursul unei ceremonii similare în provincia Nangarhar, în estul Afganistanului.

Atentatul de sâmbătă a survenit într-un moment în care populaţia afgană spera în încheierea unui acord între SUA şi talibani, ceea ce ar deschide calea negocierilor de pace între guvernul afgan şi gruparea insurgentă.

Mai multe surse americane lăsau să se înţeleagă în ultimele zile că un acord ar putea fi iminent, dar că unele puncte ar fi de reglementat.