Atentat la Istanbul. Cel puțin 10 oameni au murit

Cel puţin zece persoane au murit şi alte 15 au fost rănite în explozia produsă marţi dimineaţă în Piaţa Sultanahmet din centrul turistic al Istanbulului, a anunţat biroul guvernatorului din oraş, citat de cotidianul Hurriyet în ediţia online.

 Presa din Turcia vorbește de un posibil atac sinucigaș

Explozia s-a produs la ora locală 10 și 18 minute lângă Obeliscul lui Theodosius din piața Sultanahmet, nu departe de Moscheea Albastră, o zonă frecventată de turiști.

Martorii povestesc că deflagrația a fost atât de puternică încât s-a auzit până în piața Taksim, situată la câțiva kilometri depărtare, dar și în districtele învecinate.

La locul producerii exploziei, au sosit mai multe ambulanțe, mașini de pompieri și polițiști.

Mulți dintre răniți au fost transportați în stare critică la spitalele din apropiere. Printre răniți, se află și turiști. Potrivit cotidianului turc Hurriet, ar fi vorba de germani și de un cetățean din Peru, dar naționalitățile victimelor exploziei nu au fost încă stabilite.

Polițiștii au instituit un perimetru de securitate în zona în care s-a produs deflagrația, iar traficul în apropierea pieței Sultanahmet a fost închis.   

Cauzele exploziei nu au fost încă stabilite, dar ipoteza de la care pornesc anchetatorii este cea a unui atac sinucigaș cu bombă.

Premierul turc Ahmet Davutoglu a convocat o ședință de urgență pe teme de securitate la care participă miniștri și reprezentanți ai serviciilor secrete.

Turcia a fost vizată anul trecut de două atacuri majore cu bombă. În iulie, 30 de persoane au fost ucise la Suruc, în apropierea graniței cu Siria, iar atacul a fost revendicat de gruparea teroristă Statul Islamic.

Iar în octombrie, un dublu atentat sinucigaș a provocat moartea a peste 100 de oameni în fața gării centrale din Ankara. Acest atac, cel mai grav petrecut pe teritoriul Turciei a fost comis, potrivit autorităților turce, de o celulă afiliată teroriștilor din Statul Islamic.

În plus, în ultimele luni, în Turcia, s-au înmulțit atacurile comise de un grup de extremă stânga din Istanbul, dar și confruntările dintre militanții kurzi și forțele de securitate.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS