Atentat Berlin: Acord în UE pentru controale mai stricte privind armele

Statele UE au ajuns marţi la un acord pentru controale mai stricte privind armele, după valul de atacuri teroriste din ultimii doi ani din Europa.

Măsura vizează să limiteze accesul extremiştilor la arme şi vine a doua zi după atentatul de la Târgul de Crăciun, din Berlin.

Comisia Europeană a anunţat într-un comunicat că cei 28 de membri ai blocului comunitar au ajuns la un acord politic de principiu cu Parlamentul European pentru înăsprirea regimului armelor, acord aflat în vigoare din 1991.

Principalele schimbări prevăzute de noua directivă: interzicerea armelor de foc semiautomate.

“Acestea includ arme de foc automate transformate în arme de foc semiautomate, arme de foc semiautomate lungi, cu o lungime sub 60 de centimetri, arme de foc semiautomate cu încărcătoare şi camere pentru mai mult de 10 cartuşe şi armele de foc semiautomate scurte, cu încărcătoare şi camere pentru mai mult de 20 de cartuşe”, au explicat oficialii Comisiei Europene, într-un comunicat.

În plus, între statele membre va exista un “sistem de schimb de informaţii”.

La începutul anului viitor, acordul va fi supus la vot în plenul Parlamentului European, înainte de fi aprobat oficial de Consiliul Uniunii Europene.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS