Confidenţialitate

Atacul Rusiei Asupra Ucrainei, prin ochii unei tinere din Kiev: „Este foarte mult stres, dar nu ne panicăm, să ne sprijinim familia”

Tetiana Kashtanova este o tânără profesoară de engleză, în vârstă de 29 de ani, din Kiev și s-a trezit dimineață la 5.00 în zgomotul exploziilor provocate de bombe.

Primul ei gând a fost să plece din oraș. Și-a luat un bilet de autobuz online pentru un oraș din vestul țării, dar n-a ajuns la autogară la 9.00, când pleca autobuzul. Traficul din Kiev era infernal. Toate străzile și bulevardele erau blocate de mașini care ieșeau din oraș.

Important e să ne păstram calmul spune Tetiana. E teribil ce se întâmplă. Are un bagaj mic făcut și coboară cu el în adăpsotul de la subsolul blocului de câte ori sună alarmele:

„Este foarte, foarte mult stres dar încercăm să nu ne panicăm, cred că acesta este cel mai important lucru pentru noi. Urmărim toate instrucțiunile autorităților, avem rucsacurile pregătite și suntem gata să coborâm în buncăre. Acum suntem în apartamentul nostru, am revenit aici după ce, în urma alarmei de la 7.00 dimineața, când au fost bombardamentele, am coborât cu pisica noastră, dar acum am revenit. Ne uităm la știri în fiecare secundă, este destul de stresant dar încercăm să ne sprijinim familia, o parte din estul Ucrainei.”

Oamenii stau la coadă să retragă bani din bancomate, pentru că în unele magazine nu mai merge sistemul de plată cu cardul. În magazine este însă marfă destulă, iar oamenii nu au dat buzna să își facă provizii pe termen lung. Nu își face griji pentru siguranța ei. Este chiar mânioasă și ar lupta cu arma în mână.

„Unii oameni stau la rând așteptând să scoată bani de la bancomate, în unele supermarketuri nu poți cumpăra alimente decât cu cash, pentru că sistemul bancar este suprasolicitat. Am ieșit puțin și am văzut oameni cu bagaje, fără bagaje, care plecau, dimineață erau foarte multe mașini, foarte mulți oameni voiau să plece din oraș. (…) Pentru că totul s-a întâmplat de dimineață, avem destul de multe provizii pentru oameni, nimeni nu cumpără 10 kilograme de orez, avem mâncare și acasă, așa că nu ne panicăm din acest punct de vedere.”

Nu-și imaginează o Ucraină controlată de Putin. Spune că ucrainenii nu se lasă fără luptă. Chiar vărul ei s-a înscris voluntar joi dimineață.

„În acest moment există un fel de armată locală, iar verișorul meu chiar s-a înrolat în această dimineață. Oamenii merg acolo, știu cu siguranță, dar nu este obligatorie.”

Despre legea marțială impusă în Ucraina, Tetiana spune că este gata să asculte ce vor decide autoritățile:

„Acum încercăm să o citim și să vedem ce înseamna asta pentru noi. Din ce am înțeles armata dictează, controlează orașele, pot face diverse reguli. (…) Sunt gata să urmez regulile.”

Autor: Alice Iacobescu

Foto: Twitter / 24 канал

Citește și: UPDATE: Rusia a lansat o invazie asupra Ucrainei. Explozii în Kiev și în alte orașe mari. Belarus se alătură invaziei | VIDEO

Citește și: Un avion militar ucrainean a aterizat la Bacău. Pilotul s-a predat autorităților române