Atac terorist Barcelona: Poliția spaniolă a ucis 5 suspecți

Poliția spaniolă a anunțat că cinci oameni au fost uciși în orașul Cambrils, în încercarea de a opri un al doilea atac cu mașină, după cel de joi, din Barcelona, anunța BBC News.

Potrivit polițiștilor, atacatorii purtau centuri explozive.

Serviciile de urgență au raportat că au mai fost răniți și șase civili și un polițist.

Poliția catalană a precizat în rețeaua Twitter: „lucrăm pe baza ipotezei că teroriștii uciși la Cambrils sunt legați de evenimentele de la Barcelona și Alcanar”.

13 oameni au fost uciși și alți 100 au fost răniți, după ce o furgonetă a intrat în mulțimea adunată pe bulevardul La Rambla. Șoferul mașinii a reușit să fugă și este în continuare căutat de polițiști.

Prim ministrul spaniol, Marinao Rajoy a anunțat că a fost vorba despre un atac jihadist.

Poliția a făcut publică fotografia lui Driss Oubakir. Actele sale au fost folosite pentru a închiria dubă implicată în atacul de joi.

Atacul cu o camionetă de joi, soldat cu 13 morţi şi 100 de răniţi, la Barcelona, are ”legătură” cu o explozie care a avut loc cu o noapte înainte într-o localitate situată la sud de oraş şi în care a murit o persoană, iar altele au fost rănite, a anunţat un oficial de rang înalt din cadrul poliţiei regiunii spaniole Catalonia, relatează The Associated Press.

Maiorul de poliţie Josep Lluis Trapero a anunţat, de asemenea, naţionalităţile celor doi suspecţi arestaţi joi.

El a declarat, într-o conferinţă de presă, că unul dintre suspecţii arestaţi este marocan, iar celălalt este un spaniol din Melilla, un oraş spaniol situat pe coasta Africii de Nord şi care se învecinează cu Marocul.

Trapero a precizat că arestările au fost operate în localitatea Ripoll, situată în nordul Cataloniei, şi la Alcanar, locul unde a avut loc explozia de miercuri noapte.

El a subliniat că niciunul dintre cei doi bărbaţi arestaţi nu este şoferul camionetei folosite în sângerosul atentat din cartierul Las Ramblas. Bărbatul a condus camioneta în zona pietonală din Las Ramblas până în apropiere de sediul Operei din oraş, după care a plecat pe jos. Trepero a spus că se pare că şoferul nu era înarmat.

Morții și răniții în urma atentatului de joi, de la Barcelona, sunt cetățeni din cel puțin 18 țări, potrivit serviciilor spaniole de protecție civilă. La primele ore ale zilei de vineri, fără a preciza cifre, sursele citate de AFP arătau că victimele sunt din Algeria, Argentina, Australia, Belgia, China, Cuba, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Macedonia, Olanda, Peru, România, Spania, Ungaria și Venezuela.

Un cetăţean român a fost identificat printre persoanele rănite în urma atacului terorist comis joi la Barcelona, anunţă Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Ministerul Afacerilor Externe transmite că, în urma demersurilor făcute sub coordonarea Celulei de criză a MAE, convocată din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe, a fost identificat un cetăţean român printre persoanele rănite în urma atentatului terorist din Barcelona.

Cetăţeanul român a fost spitalizat, iar potrivit informaţiilor disponibile la acest moment, starea sa este stabilă.

Reprezentanţii Consulatului General al României la Barcelona se vor deplasa la spitalul în care persoana rănită este internată, pentru a acorda asistenţă consulară, a adăugat MAE.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Consulatului General al României la Barcelona: +34 934 181 535; +34 934 344 223, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de urgenţă al oficiului consular din Barcelona +34 661 547 853, respectiv al misiunii diplomatice din Madrid +34 649 656 032

De asemenea, la nivelul Ambasadei României la Madrid a fost instituită o celulă de criză.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS