Confidenţialitate

Ministerul Sănătății: 21 de spitale din toată țara, vizate luni de un atac cibernetic masiv de tip ransomware. DNSC: „O echipă de specialiști s-a deplasat la fața locului, pentru investigarea incidentului cibernetic” | AUDIO

Mai multe spitale din toată țara au fost atacate cibernetic, luni dimineață. Atacul vizează sistemul informatic Hipocrate, care contribuie la interconectarea tuturor activitatilor și informațiilor dintr-un spital.

UPDATE 09:25. 21 de spitale din România au fost afectate de atacul cibernetic

Un număr de 21 de spitale care folosesc platforma informatică Hipocrate (în care sunt înregistrate inclusiv toate datele pacienților), au fost afectate de atacul cibernetic masiv. Anunțul a fost făcut aseară de Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică, instituție care investighează acest atac. Ieri s-a vorbit de 18 unități medicale afectate de atacul hackerilor.

UPDATE 13:23. Problemele la sistemul din cadrul SJU Constanța, remediate între timp

„La Spitalul Județean de Urgență Constanța sistemul este funcțional. Probleme au fost în cursul nopții, atunci au apărut, dar s-au remediat între timp, astfel că s-a asigurat permanența, iar activitatea nu a fost afectată”, a declarat purtătorul de cuvânt al SJU Constanța, Crina Kibedi.

UPDATE 12:53. Atacurile cibernetice asupra bazelor de date ce aparțin spitalelor sunt numeroase, spun reprezentanții unităților medicale

Dacă acum au fost vizate cele care utilizează platforma Hipocrate, săptămâna trecută au fost atacate alte platforme, spune medicul Bogdan Oprița, purtător de cuvânt al Spitalului Floreasca:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Jurnalist: „Ok, și este, practic, sistemul în baza căruia funcționează spitalele.”

Purtător de cuvânt al Spitalului Floreasca, Bogdan Oprița: „Da, doamnă, dar nu toate. Că nu toate spitalele au platformă informatică Hipocrate. Există și alte platforme. Încă o dată v-am spus. Și instituția noastră putea să fie ținta unui astfel de atac, cum au fost și altele săptămânile trecute”.

UPDATE 12:45. Ministerul Sănătății: „Incidentul se află sub investigația specialiștilor IT”

Ministerul Sănătății a confirmat că, „în cursul nopții de 11 spre 12 februarie 2024 a avut loc un atac cibernetic masiv de tip ransomware asupra serverelor de producție pe care rulează sistemul informatic HIS. Ca efect al atacului, sistemul este nefuncțional, fișierele și bazele de date sunt criptate.”

Unitățile medicale afectate de atacul cibernetic sunt:

•​Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri București
•​Spitalul de Ortopedie și Traumatologie Azuga
•​Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opris” Baia Mare
•​Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța
•​Institutul Oncologic “Prof. Dr. Al. Trestioreanu” București (IOB)
•​Spitalul Militar de Urgență “Dr. Alexandru Gafencu” Constanța
•​Spitalul Municipal Sighetu Marmației
•​Spitalul Județean de Urgență Targoviste
•​Spitalul Clinic C.F. nr. 2 București
•​Institutul Clinic Fundeni
•​Institutul Regional de Oncologie Iași (IRO Iași)
•​Spitalul Județean de Urgență Buzău
•​Spitalul Județean de Urgență Slobozia
•​Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara
•​Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca
•​Spitalul Clinic Colțea
•​Spitalul Municipal Medgidia
•​Spitalul Județean de Urgență Pitești.

„Incidentul se află sub investigația specialiștilor IT, inclusiv experți în securitate cibernetică din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică și sunt evaluate posibilitățile de repunere în funcțiune. De asemenea, au fost activate măsuri de prevenție exceptională și pentru celelate spitale care nu au fost afectate de atac. Ministerul Sănătății, în parteneriat cu instituțiile din domeniu, monitorizează atent situația pentru remedierea cât mai rapidă a disfuncționalităților. În toate spitalele în care funcționează acest tip de sistem informatic, au fost luate măsuri de siguranță, limitare internet, salvare date pe suport extern etc”, a trasnsmis Ministerul.

Ministerul Sănătății a precizat că situația este în dinamică și că va reveni cu detalii.

UPDATE 11:24. DNSC: „O echipă de specialiști ai DNSC s-a deplasat la fața locului, pentru investigarea incidentului cibernetic”

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a informat asupra unui atac cibernetic de tip ransomware, care a afectat spitale din România luni dimineață.

„Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a fost notificat în cursul zilei de astăzi cu privire la un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale din România. Mai multe spitale sunt afectate de atac. În acest moment, o echipă de specialiști ai DNSC s-a deplasat la fața locului, pentru investigarea incidentului cibernetic”, a transmis DNSC.

Totodată, instituția a precizat că va reveni cu detalii pe măsură ce va avea mai multe informații referitoare la entitățile afectate.

„Recomandăm ca echipele IT ale spitalelor să nu fie contactate, pentru se putea concentra pe restaurarea serviciilor informatice și a datelor! Aceasta este prioritatea la acest moment”, a adăugat DNSC.

Știre inițială

Printre spitalele afectate din București se află și spitalul „Bagdasar Arseni”, potrivit purtătorului de cuvânt al unității, doctor Florin Bica.

Dr. Florin Bica: „Este o informație venită de la sistemul Hipocrate”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Deci este un sistem informatic care se ocupă de administrarea datelor mai multor spitale din România, legat de evidența bolnavilor, de stocuri din magazii, practic, tot ce funcționează în spital. Este o informație venită de la sistemul Hipocrate, de la administratorii sistemului că serverele lor ar fi fost atacate, drept pentru care noi am întrerupt comunicarea și funcționăm doar offline, dar funcționăm în continuare”, a declarat purtătorului de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenta „Bagdasar-Arseni”, doctor Florin Bica.

Activitatea spitalului „Bagdasar-Arseni” nu este afectată, dar, deocamdată, raportarea serviciilor se face pe hârtie, a mai spus doctorul Florin Bica.

Forin Bica: „O facem ca pe vremuri, cu pixul și hârtia”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Normal că este puțin mai aglomerat, din cauza faptului că lucrurile durează puțin mai mult de înregistrat datele pacienților care se prezintă. O facem ca pe vremuri, cu pixul și hârtia, urmând ca apoi, când lucrurile se reglementează, să încărcăm datele în sistem. Dar funcționăm în continuare. Nu ne-am oprit activitatea”, a mai precizat Florin Bica.

Specialiștii lucrează la rezolvarea situației, dar nu se știe în cât timp va putea fi reluată raportarea online a serviciilor medicale. Dacă nu pot fi introduse în sistem serviciile medicale, spitalele nu vor putea obține bani de la CNAS.

Autori: Ana Stanciu și Iorgu Ianuși

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Atac armat la Bruxelles. Două persoane au fost grav rănite | AUDIO