Confidenţialitate

Atac cibernetic la Crucea Roșie. Au fost furate datele a peste jumătate de milion de persoane extrem de vulnerabile

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a anunţat că a fost victima unui atac cibernetic de amploare. 

Hackerii au confiscat datele a peste jumătate de milion de persoane extrem de vulnerabile, dintre care unele care au fugit de conflicte.

Pentru moment, este neclar dacă informaţiile compromise au fost dezvăluite sau partajate public.

În timpul conflictelor şi dezastrelor, familiile pot pierde urma unei persoane.

Filialele Crucii Roșii şi ale Semilunii Roşii lucrează pentru a clarifica soarta dispăruților.

Atacurile cibernetice au devenit tot mai frecvente în ultima perioadă, inclusiv în România. De altfel, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a avertizat, duminică, că link-uri maliţioase se propagă online, cu texte precum “seamănă cu tine” sau “apari în acest video”.

“Au revenit atacurile cu link-uri maliţioase care se propagă prin intermediul mesajelor pe reţelele social media. Vorbim despre o campanie de transmitere a unor astfel de mesaje-capcană cu textul “seamănă cu tine”, “apari în acest video” sau “tu eşti în videoclip”.

Mesajele primite de utilizatorii români sunt în română sau engleză şi conţin de regulă un link maliţios, pe care expeditorul pretinde a fi un video sau o poză în care apare persoana căreia i-a transmis mesajul. Este doar o metodă de a stârni curiozitatea utilizatorului şi a-l determina să dea click”, susține DNSC într-un mesaj publicat pe Facebook.

Citește și: Zeci de mii de români sunt ținta unor atacuri cibernetice, avertizează Bitdefender | AUDIO