Confidenţialitate

AstraZeneca promite 40 de milioane de doze de vaccin anti-COVID pentru UE, până la sfârșitul lunii martie | AUDIO

Până la sfârșitul lunii martie, vor fi livrate statelor Uniunii Europene 40 de milioane de doze de vaccin anti-COVID produs de AstraZeneca, așa au promis reprezentanții companiei.

Ei au fost audiați, joi seară, în Parlamentul European, alături de ceilalți producători de vaccinuri.

Dozele promise de AstraZeneca reprezintă însă mai puțin de jumătate față de cât era prevăzut în contract. La aceleași audieri, reprezentanții Pfizer au spus că au nevoie de 100 de zile pentru a produce un vaccin nou, adaptat noilor tulpini.

Chiar dacă AstraZeneca nu e singurul producător cu întârzieri în livrarea vaccinurilor anti-COVID, directorul executiv al companiei, Pascal Soriot, a fost cel mai criticat în timpul audierilor din Parlamentul European.

Eurodeputații din comisii i-au reproșat acestuia că în Uniunea Europeană, au fost distribuite mai puțin de jumătate din dozele de vaccin promise, iar livrările către Marea Britanie nu au fost afectate. Europarlamentarii l-au întrebat de ce AstraZeneca nu trimite în Uniunea Europeană vaccinuri produse în Regatul Unit.

Pascal Soriot a explicat că firma trebuie să își onoreze în primul rând contractul cu guvernul britanic. Presat să răspundă ce cantitate de vaccin ar putea fi livrată în perioada următoare, directorul executiv al AstraZeneca a spus că e încrezător că va crește numărul de doze livrate Uniunii Europene, iar până la sfârșitul lunii martie, aici vor ajunge 40 de milioane de doze.

Reprezentanții Pfizer au spus că, pentru a produce un vaccin nou adaptat noilor tulpini, au nevoie de 100 de zile, la care se adaugă perioada pentru aprobările necesare. Ei nu au fost de acord cu interzicerea exporturilor de vaccinuri produse în Europa.

Și reprezentanții companiei Moderna au spus că încearcă să își adapteze vaccinurile la noile tulpini și  au promis că vor crește capacitatea de producție.

Între timp, Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a avertizat, la finalul summitului dedicat pandemiei, că ”săptămânile următoare’‘ vor fi ”dificile în ceea ce priveşte vaccinarea”, dar că e încrezător că Uniunea Europeană va găsi soluții.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Florentina Mihăiță