Confidenţialitate

AstraZeneca: Nu sunt indicii care să ateste un risc de formare a cheagurilor de sânge din cauza vaccinului anti-Covid

Compania anglo-suedeze AstraZeneca a comunicat, duminică, că un studiu realizat asupra vaccinului său anti-Covid nu a evidenţiat vreun riscul de formare a cheagurilor de sânge post-imunizare.

Cercetarea a luat în considerare peste 17 milioane de persoane vaccinate în Uniunea Europeană şi în Regatul Unit.

“O analiză atentă a tuturor datelor de siguranţă disponibile a peste 17 milioane de persoane vaccinate în Uniunea Europeană şi Marea Britanie cu vaccin anti-COVID-19 AstraZeneca nu a evidenţiat vreun risc crescut de embolie pulmonară, tromboză venoasă profundă sau trombocitopenie în cadrul niciunui grup de vârstă sau sex, în ceea ce priveşte un anumit lot sau o anumită ţară”, se afirmă într-un comunicat.

Mai multe ţări europene au suspendat preventiv imunizările cu serul AstraZeneca în urma semnalării unor cazuri suspecte de tromboză.

”Numărul cazurilor de cheaguri sanguine raportate în acest grup (de 17 milioane de persoane) este inferior sutelor de cazuri care ar fi aşteptate să survină în rândul populaţiei generale”, notează în aceeaşi declaraţie Ann Taylor, Chief Medical Officer la AstraZeneca.

”Natura pandemiei a condus la o atenţie sporită asupra cazurilor individuale şi în raportarea evenimentelor legate de vaccinare noi mergem dincolo de practicile standard de monitorizare a siguranţei medicamentelor autorizate, pentru a asigura siguranţa publicului”, mai menţionează AstraZeneca în anunţul său.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat, joi, ”continuarea administrării” vaccinului AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser, conform constatărilor instituţiei europene numărul tromboemboliilor la persoanele vaccinate nefiind superior celui observat pe ansamblul populaţiei, punct de vedere împărtăşit, vineri, şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Aceste reacţii survin după ce mai multe ţări europene au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca, sau numai a unor loturi cu acest vaccin, în urma semnalării mai multor cazuri de tromboze care au survenit în zilele următoare inoculării.

Astfel, Austria a suspendat la începutul săptămânii administrarea vaccinurilor dintr-un lot AstraZeneca, după decesul unei persoane diagnosticate cu tromboză multiplă (formarea de cheaguri de sânge). Un alt lot a fost suspendat ulterior de Italia, după decesul a doi bărbaţi din Sicilia care au fost vaccinaţi recent cu acest ser, încă un lot fiind suspendat duminică de regiunea italiană Piemont în urma unui alt deces suspect.

Din cauza unor temeri similare privind posibile formări de cheaguri de sânge, pe parcursul săptămânii mai multe ţări europene au decis suspendarea administrării vaccinului AstraZeneca, respectiv Danemarca, Norvegia, Islanda, Bulgaria şi Irlanda.

În schimb, alte state care folosesc vaccinul afirmă că nu s-au confruntat cu astfel de probleme. Spania, de pildă, a precizat joi că în această ţară nu au fost semnalate cazuri suspecte de formare a unor cheaguri de sânge corelate cu administrarea vaccinului AstraZeneca.