Confidenţialitate

ASTRA Film: Respins de cenzura comunistă, “Baloane de curcubeu” este lansat după 35 de ani

Filmul Baloane de curcubeu va fi lansat vineri seară, după 35 de ani, la Sibiu, în cadrul Festivalului ASTRA Film, în prezenţa regizorului Iosif Damian şi a echipei de producţie, Doreş Voşan, Magda Catone şi Erika Jozsa.

După proiecţia de la sala Thalia, publicul va avea ocazia, într-o discuţie moderată de cineastul Cristi Puiu, să afle detaliile din spatele camerei, istoria filmului şi a cenzurii comuniste.

Povestea unui haios preşedinte de cooperativă agricolă dintr-un sat oarecare de pe malul Dunării, captiv între ambiţia unui CAP de succes şi iubirea pentru o tânără femeie, face subiectul acestui film burlesc. Părăsit de proaspăta nevastă pentru un fost puşcăriaş, la două zile după nuntă, personajul este preocupat de problema iubirii lui neîmpărtăşite, care va cuprinde tot satul.

Filmul prezintă realitatea absurdă şi necosmetizată ideologic a vieţii rurale româneşti a anului 1982, iar acest aspect nu a fost pe placul oficialităţilor, care l-au supus la 18 şedinţe de cenzură şi l-au sărăcit de o serie de scene importante. Sub presiunea regimului, Iosif Demian a părăsit ţara, stabilindu-se în Australia în 1985. Revenit după Revoluţie, regizorul are plăcuta surpriză de a descoperi o copie a filmului, pe care l-a crezut dispărut pentru totdeauna.

După abuzul cenzorilor comunişti, aproape pierdut în crepusculul timpului vreme de 35 de ani, comedia ‘Baloane de curcubeu’ a fost recondiţionată.