Confidenţialitate

Astra Film Festival, ediția 29: Debut la Sibiu cu producția „Pocalul. Despre fii și fiice”. Atmosfera a fost întreținută de Taraf de Caliu | FOTO

Astra Film Festival, ediția cu numărul 29, a debutat duminică seara – 9 octombrie 2022 – la Sibiu, în Sala Thalia. Producția „Pocalul. Despre fii și fiice” – de Cătălina Tesăr și Dana Bunescu – a fost apreciată de public, care a rămas după proiecție la o discuție emoționantă cu autorii și protagoniștii. Discuția a fost moderată de Amalia Enache. Atmosfera a fost încălzită de Taraf de Caliu. Festivalul Astra Film continuă la Sibiu cu un program dens, care include peste 350 de evenimente cinematografice.

În fața unui public deja entuziasmat, jurnalista Amalia Enache, gazda Galei, a prezentat mesajele transmise publicului AFF2022 de actorul Victor Rebengiuc și de campionul mondial la înot David Popovici.

Pe scenă au urcat de asemenea directorul-fondator al festivalului, Dumitru Budrala, directorul artistic Csilla Kato și vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, Marcel Luca, care și-a exprimat satisfacția că, datorită Astra Film Festival, Sibiul se află pe harta cinematografiei europene.

Amalia Enache a vorbit despre momente de vârf ale AFF2022, cum ar fi de exemplu programul educațional Astra Film Junior sau spectaculoasele proiecții fulldome din Piața Mare a Sibiului.

Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival: „În aceste zile avem prilejul să călătorim prin lumi și prin lume, să împărtășim, prin intermediul filmului documentar, poveștile oamenilor de pe toată planeta”

Emoționat ca de fiecare dată în ultimii 29 de ani, la startul festivalului, Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival, a arătat că „în aceste zile avem prilejul să călătorim prin lumi și prin lume, să împărtășim, prin intermediul filmului documentar, poveștile oamenilor de pe toată planeta”.

Directorul festivalului a vorbit despre secțiunile competiționale ale festivalului (România, Voci emergente ale documentarului, Europa Centrală și Est, DocSchool) și faptul că filmele premiate vor fi eligibile pentru premiile Academiei Europene de Film din acest an.

„Pocalul. Despre fii și fiice”, film realizat de Cătălina Tesăr și Dana Bunescu

Apoi a urmat filmul „Pocalul. Despre fii și fiice”, urmărit cu sufletul la gură de spectatorii care au avut noroc să fie în sală. Firul narativ gândit de Dana Budescu a fost redat cu măiestrie de mâna sigură a profesionistului, care a valorificat la maximum excelentul material documentar filmat de antropologul Cătălina Tesăr.

„Filmul, care a pornit de la întrebarea „Oare ce drame ascund fustele colorate ale cortorărițelor?, arată pentru prima dată pe ecran viața cotidiană și frământările dramatice din interiorul comunității de cortorari pe ecran. Să scoți la suprafață lucruri nemaivăzute, cu care dezlegi noduri de necunoaștere și neînțelegere în societate…, asta înseamnă adevăratul act de cultură. Acest film nu ar fi existat daca nu exista Astra Film Festival. Este un moment de sărbătoare pentru noi toți!”, a spus Csilla Kato, directorul artistic al festivalului.

După proiecție a urmat sesiunea Q&A, cu foarte multe întrebări din partea publicului. Vedeta serii, Nina – protagonista filmului, care a văzut și ea filmul în premieră la AFF2022, a urcat pe scenă însoțită de fiul și de nepotul ei.

Nina, protagonista filmului: „Vreau ca oamenii să vadă cum suntem”

„Nu m-am simțit actriță, m-am purtat normal, pentru că o considerăm pe Cătălina membru al familiei și ne-am obișnuit să ne filmeze. Vreau ca oamenii să vadă cum suntem, să ne înțeleagă și mi-ar plăcea să știu părerea lor despre noi”, a spus Nina.

Regizoarea filmului „Pocalul. Despre fii și fiice”, Cătălina Tesăr: „Îmi doresc ca publicul să îndrăgească filmul la fel de mult ca mine”

La rândul ei, regizoarea Cătălina Tesăr, care are un doctorat în antropologie la Londra, pe tema romilor cortorari, și care a lucrat 17 ani ca să documenteze subiectul, a vorbit cu multă căldură despre comunitatea cortorarilor: „Îmi doresc de la acest film ca, după vizionare, publicul să-i îndrăgească la fel de mult ca mine”, a spus ea, vizibil emoționată.

Proiecția filmului a fost precedată de vernisajul expoziției „Tokmeala – îți dau noră, îți dau avere”

Care conține haine din zestrea fetelor, fotografii și filmări realizate de-a lungul anilor la comunitatea de cortorari care a făcut subiectul producției „Pocalul. Despre fii și fiice”. Au participat doi curatori (Cosmin Manolache și Lila Passima), un om de film (Dana Bunescu), un fotograf (Eric Roset) și un antropolog (Cătălina Tesăr.) Expoziția e deschisă la Astra Film Studio, Piața Mică nr. 11, în perioada 9-16 octombrie (între orele 10-18). Accesul este liber.

Astra Film Festiva, lansat în 1993 ca proiect inovator

Festivalul Astra Film Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate cinemaului de non-ficțiune, a fost inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au dreptul de a face nominalizări directe pentru European Film Awards.

Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Ministerului Culturii, al Centrului Național al Cinematografiei, al Institutului Cultural Român, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu, și al Uniunii Cineaștilor. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

Cei care doresc să participe și la celelalte evenimente cinematografice care au loc în cadrul Astra Film Festival pot consulta programul aici.

Sursa foto: Astra Film Festival