Astra Asigurări va intra în faliment. Fondul de Garantare va acoperi despăgubirile

 Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis astăzi intrarea în faliment a companiei Astra Asigurări, aflată în administrare specială.

Compania nu a reuşit să se redreseze financiar, adică să atragă 425 milioane lei la capital.

Astra Asigurări are 4,000,000 de asigurați.

Persoanele care au contracte încheiate la Astra vor fi despăgubite după un plan care urmează să fie întocmit de Autoritatea de Supraveghere Financiară și de Fondul de Garantare.

După analizarea raportului întocmit de administratorul special al Astra Asigurări, KPMG, conducerea Autorității de Supraveghere Financiară a oprit procedura de redresare financiară a companiei și a retras autorizaţia de funcţionare a Astra.

Preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a adăugat că altă decizie a vizat solicitarea de intrare în procedura de faliment.

Consiliul ASF a analizat situaţia Astra Asigurări pe baza raportului administratorului special KPMG privind stadiul planului de redresare financiară. Concluziile raportului au fost că sunt întrunite toate cele trei condiţii legale care definesc starea de insolvenţă: incapacitatea de plată a datoriilor exigibile cu disponibilităţi băneşti, scăderea marjei de solvabilitate şi imposibilitatea restabilirii situaţiei financiare a societăţii de asigurare-reasigurare în cadrul procesului de redresare, a afirmat Negriţoiu.

La 30 iunie, Astra avea o marjă de solvabilitate disponibilă negativă de 871,000,000 de lei şi un necesar de capital de circa 968,000,000.

Potrivit lui Mișu Negriţoiu, Fondul de Garantare are capacitatea de a acoperi despăgubirile Astra.

Resuscitare eșuată

Acţionarii majoritari ai Astra, The Nova Group Investments şi Epsilon Estate Provider (companii controlate de omul de afaceri Dan Adamescu), au transmis luni că voiau să aducă banii necesari în companie, dar în două etape, pînă în septembrie 2016.

De asemenea, Dan Adamescu a cerut ca Astra să obțină permisiunea de a prelua AXA Life Insurance.

“Din analizele efectuate în dezvoltarea planului de redresare, nu am identificat variante fezabile ale acestui plan ce ar putea conduce la redresarea Astra fără majorarea capitalului social. (…) Nu credem că un plan alternativ la planul actual de redresare ar putea fi conceput fără elementul de majorare a capitalului”, au spus reprezentanții KPMG.

Compania de asigurări se afla în proces de redresare financiară din februarie 2014.

Omul de afaceri Dan Adamescu se află în arest la domiciliu din toamna anului trecut.

El este bănuit că le-a dat mită 20 de mii de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, pentru ca aceştia să dispună soluţii favorabile în două dosare de insolvenţă.

El a fost arestat preventiv anul trecut din 6 iunie pînă pe 30 august 2014.

În afara companiei Astra Asigurări, omul de afaceri mai deține complexul comercial Unirea Shopping Center, din București, şi clubul de fotbal din Liga I Oţelul Galaţi.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS