Astăzi ziua și noaptea sunt egale

Astăzi este echinocțiu de toamnă:  începe toamna din punct de vedere astronomică, iar ziua este egală cu noaptea pentru că  Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest.  Echinocțiul are loc  la ora 23.01, potrivit site-ul Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”.

 

Cuvântul echinocțiu vine din latină, æquinoctium care este format prin compunere, cuvântul æquus care înseamnă egal și noctis, care înseamnă„noapte”.

De mâine, ziua scade treptat, iar noaptea devine din ce în ce mai lungă, până la solstiţiul de iarnă, marcat pe 22 decembrie.

LEGENDA 

Dacă ne uităm la legende, aflăm că zeița Persephona, fiica Demetrei, a fost răpită de către zeul Hades, stăpânul Infernului. Demetra își caută fiica și cu ajutorul zeiței întunecate Hekate și al zeului soarelui, Helios, o găsește. Decizia divină este ca Persephona să stea alături de mama sa o jumătate de an, iar cealaltă să fie lângă soțul său Hades. Ziua echinoxului de toamnă este cea în care Persephona se întoarce lângă Hades, iar noaptea este mai mare.

Și în curând vom trece la ora de iarnă. În noaptea dintre 28 octombrie şi 29 octombrie 2017 vom dormi cu o oră în plus , iar 29 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS