Astazi la Bruxelles – reuniune extraordinara a statelor europene pe tema sanctiunilor economice impotriva Rusiei

Este vorba de un al treilea stadiu al acestor sancţiuni.

Este de așteptat ca reprezentanții diplomatici ai celor 28 de țări să discute și despre extinderea așa-numitei liste negre – care îi vizează pe oficialii ruși considerati responsabili pentru escaladarea situației din Ucraina. Acești oficiali vor avea, foarte probabil, interdicții de intrare în Uniunea Europeană, iar conturile lor bancare din țările comunitare vor fi blocate.

Recent, Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă au pregătit sancțiunile economice împotriva Rusiei, însă nu s-a luat nicio decizie în ceea ce privește implementarea lor.

Terminologia privind ‘stadiile’ sancțiunilor europene împotriva Rusiei a apărut la summitul din 6 martie. Sancțiunile din ‘primul stadiu’ prevăd anularea summitului UE-Rusia din iunie și suspendarea negocierilor privind vizele. ‘Stadiul al doilea’ înseamnă elaborarea ‘listei negre’ de înalți funcționari ruși, responsabili, în opinia Bruxelles-ului, pentru destabilizarea situației din Ucraina. În acest moment, pe listă sunt incluși 33 de oficiali ruși.

‘Stadiul al treilea’ înseamnă sancțiuni economice, împotriva cărora se pronunță mai mult de jumătate dintre statele comunitare, îngrijorate de faptul că aceste măsuri ar afecta mai degrabă Uniunea Europeana decât Rusia.