Astăzi e Ziua Siguranței pe Internet

Ziua siguranței pe Internet (Safer Internet Day) este marcată anual, începând din 2004, în luna februarie, în mai multe țări ale lumii, și are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur și responsabil a tehnologiei online și a telefoanelor mobile, mai ales de către copii și adolescenți.

În 2017, Ziua siguranței pe Internet este marcată la 7 februarie sub sloganul ”Fii schimbarea: Uniți pentru un Internet mai bun” (”Be the change: Unite for a better internet”).

Ziua siguranței pe Internet are drept scop sensibilizarea cu privire la utilizarea în siguranță a tehnologiei digitale, campania având loc anul acesta pe cinci continente ale lumii, conform www.facebook.com/SaferInternetDay.

Marcarea Zilei siguranței pe Internet oferă posibilitatea de a evidenția utilizările pozitive ale tehnologiei precum și rolul pe care toți îl putem avea în crearea unei comunități online mai bune și mai sigure. Se pot implica în acest eveniment tineri, părinți, îngrijitori, profesori, companii etc.

Anul acesta peste 120 de țări celebrează Ziua siguranței pe Internet în scopul susținerii unui Internet mai bun.

În România, Ziua siguranței pe Internet a fost marcată pentru prima dată în 2008, iar de atunci se sărbătorește în fiecare an prin evenimente precedate de un concurs național de proiecte adresat tuturor elevilor din țară, școlilor, grădinițelor și voluntarilor, urmat de premierea celor mai bune proiecte participante.

În 2015, concursul s-a desfășurat sub titlul „Resurse digitale pentru viitor„. Tema națională din 2016 a fost ”Siguranța online în școala ta!” și a vizat necesitatea introducerii unor noțiuni și măsuri de siguranță în școlile din România.

Pe 7 februarie 2017, Discovery România a inițiat cu ocazia Zilei siguranței pe Internet o campanie anti-cyberbullying.