6 februarie, ziua Roșiei Montane

Vânătoare de comori, un concert Maria Răducanu, proiecții de filme şi dezbateri au fost pregătite pentru public, la evenimentul „Ziua Roșiei Montane”, care se va desfăşura astăzi, la Muzeul Ţăranului Român şi la Clubul Ţăranului Român.

„Gusta Roșia Montană”, care se va desfășura la Clubul Țăranului, începând cu ora 16,00, este o acțiune caritabilă, organizată în cadrul Zilei Roșiei Montane, menită să îi ajute pe copiii roșieni cu posibilități reduse să achiziționeze rechizite pentru semestrul al doilea al acestui an școlar.

„Participanții pot comanda un meniu gătit la Clubul Țăranului de un localnic ca la el acasă: vărzar și pălincă, cartofi rântăliți cu cârnați de Roșia și clătite cu gem din cămara sa. Fondurile rezultate se transformă în rechizite pentru școlarii din familiile defavorizate ale zonei”, se precizează în comunicat.

Intitulată „Roșia Montană Gold Rush”, prima vânătoare de comori organizată în cadrul evenimentului îi va reuni la joc pe cei mari și pe cei mici și va fi o bună ocazie pentru participanți de a învăța sau de a-și reaminti informații despre localitatea din Apuseni și istoria ei.

La Studioul Horia Bernea vor fi proiectate, între orele 18,00 și 21,00, documentare care înfățișează Roșia Montană de ieri, de azi, ca și pe aceea care se speră a se regăsi în Patrimoniul Mondial, grupate pe secțiuni dedicate patrimoniului localității, oamenilor Roșiei Montane și siturilor UNESCO similare.

Expoziția de fotografie „Împreună dăm viață satului Corna”, care ilustrează cele trei tabere de restaurare ce au avut ca scop valorificarea patrimoniului cultural al satului Corna din comuna Roșia Montană, va fi vernisată la ora 19,00, aceasta putând fi vizitată la sala Acvariu a MNȚR până pe 12 februarie.

Vernisajul va fi urmat de discuții pe tema posibilităților de valorificare a patrimoniului zonei, cu participarea lui Virgil Apostol, coordonatorul șantierelor de restaurare din Roșia Montană și membru al Asociației ARA — Arhitectura Restaurare Arheologie.

Maria Răducanu va concerta la Clubul Țăranului, începând cu ora 21,00, intrarea la eveniment fiind liberă, în limita locurilor disponibile.
Dedicat împlinirii a 1886 de ani de atestare documentară a localității din Apuseni, evenimentul „este menit să promoveze valorile culturale și de patrimoniu ale așezării din Țara Moților, să îi determine pe susținători să continue demersurile pentru protejarea ei și să contribuie la dezvoltarea pe termen mediu și lung prin promovarea turismului local”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS