Confidenţialitate

Astăzi a apărut primul studiu realizat în România cu privire la situația fraților din sistemul de protecție specială

Aproape jumătate dintre copiii pentru care se dispune măsura plasamentului mai au cel puțin un frate sau o soră în aceeași situație. O treime dintre acești copii trăiesc în sistemul de protecție specială separat de frații lor.

Concluziile sunt desprinse din primul studiu realizat în România cu privire la situația fraților din sistemul de protecție specială, lansat de Asociația SOS Satele Copiilor România împreună cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

Potrivit prevederilor legislației naționale din domeniul protecției drepturilor copilului, la stabilirea unei măsuri de protecție specială trebuie avute în vedere cu prioritate atât „plasarea copilului, cu prioritate, la familia extinsă sau la familia substitutivă”, cât și „menținerea fraților împreună”.

Studiul realizat la inițiativa Asociației SOS Satele Copiilor România își propune să identifice și să analizeze practicile instituționale privind plasamentul grupurilor de frați, cauzele care conduc la separarea lor, dar și obținerea unor date cantitative referitoare la numărul copiilor din sistem care aparțin unor grupuri de frați.