Confidenţialitate

Astăzi: 72 de ani de la explozia bombei atomice de la Nagasaki

Nagasaki a comemorat atacul nuclear care a lovit orașul din sud-vestul Japoniei în urmă cu 72 de ani.

Bombardamentele de la Hiroshima și Nagasaki au ucis peste 200 de mii de persoane și au avut efecte mulți ani după dezastru. Au precipitat capitularea Japoniei la 15 august 1945 și încheierea celui de Al Doilea Război Mondial.

La Nagasaki a fost azi o ceremonie emoționantă, marcată de un apel al primarului la semnarea unui recent tratat al Națiunilor Unite de interzicere a armelor atomice.

Explozia de la Nagasaki a ucis 74.000 de oameni. Dar efectele radiaţiilor au produs suferinţe de neimaginat, ani de-a rândul. Bomba urma să distrugă, de fapt, oraşul-port Kokura, aflat mai la nord, unde se afla o uzină importantă de armament. Dar bombardierul B-29 şi-a schimbat ținta în ultimul moment, pur şi simplu pentru că vremea era nefavorabilă.

La câteva zile după exploziile de la Hiroshima şi Nagasaki, Japonia şi-a anunţat capitularea – decizie care a deschis calea spre sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial.

Botezată “Fat Man” (Grăsanul), bomba pe bază de plutoniu a fost lansată de americani asupra orașului Nagasaki la trei zile după “Little Boy” (Băiețelul), bomba cu uraniu care a distrus Hiroshima, provocând peste 140 de mii de morți.

La începutul lunii iulie, un tratat care interzice armele atomice a fost adoptat de 122 de state membre ale Organizației Natiunilor Unite. Astfel, toate statele care au capabilități nucleare au luat decizia de a boicota negocierile desfășurate pe marginea semnării tratatului.